Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

BASF a RWE spojují síly. Pro svůj podnik postaví větrnou elektrárnu s výkonem 2 GW

Pobřežní větrná elektrárna s výkonem 2 GW zajistí BASF od roku 2030 obnovitelnou elektřinu pro klimaticky neutrální výrobní procesy. Stavba proběhne bez dotací.

Zelená energie a inovativní technologie mají proměnit závod BASF v Ludwigshafenu ve vzor klimaticky šetrné chemické výroby. Ultimátním cílem spolupráce je přechod na klimaticky neutrální chemický průmysl a bezemisní produkci vodíku.

Společný projekt RWE a BASF se má stát vzorem udržitelné průmyslové výroby. Projekt počítá s elektrifikací procesů výroby základních chemikálií, jež jsou v současnosti závislé na fosilních palivech, a s vybudováním pobřežní větrné elektrárny o plánované kapacitě 2 GW. Elektrárna má zásobovat centrálu BASF v německém Ludwigshafenu, největší chemický závod na světě, zelenou elektřinou a umožnit bezemisní produkci vodíku.

Při úspěšném završení projektu předpokládá BASF redukci emisí přibližně o 3,8 milionu tun CO2 ročně, z čehož 2,8 milionu tun připadá přímo na závod v Ludwigshafenu. Na důkaz podpory společného projektu podepsali zástupci BASF a RWE dopis o záměru.

„Společně chceme akcelerovat přechod na klimaticky neutrální chemický průmysl,“ prohlásil Dr. Markus Krebber, generální ředitel RWE.

„Bez zajištění dostatečných objemů elektřiny z obnovitelných zdrojů za konkurenceschopné ceny by transformace chemického průmyslu nebyla uskutečnitelná. V BASF věříme, že spolupráce s RWE nám tuto podmínku pomůže splnit,“ doplnil Dr. Martin Brudermüller, předseda představenstva BASF SE.

Pro výstavbu větrné elektrárny nebudou potřeba žádné veřejné prostředky. Napojení elektrárny na průmyslového zákazníka formátu BASF, jenž převede svou produkci na zelenou elektřinu a vodík, bude prvním případem svého druhu v Německu. Vedle obnovitelné energie chce BASF ve svých výrobních procesech aplikovat také převratné bezuhlíkové technologie, jako jsou elektricky vytápěné pece na parní krakování, na jejichž vývoji již BASF společně s partnery pracuje.

 
 
Reklama