Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ford urychlí výrobu vlastní baterie do elektromobilů

Do nové bateriové laboratoře, která bude vyvíjet a vyrábět prototypy lithium-iontových a tzv. solid-state článků, investuje 185 milionů dolarů (téměř čtyři miliardy Kč).

Americká automobilka Ford Motor urychlí výrobu vlastních bateriových článků do elektromobilů. Uvedla to ve svém dnešním sdělení. Společnost se tak rozhodla následovat příklad konkurenčních výrobců Tesla a General Motors.

Ford prostředky vloží do zařízení o rozloze 200.000 metrů čtverečních poblíž Detroitu. Ford Ion Park se otevře koncem příštího roku, pracovat v něm bude 150 zaměstnanců.

Datum, kdy hodlá výrobu vlastních baterií pro elektromobily spustit, firma nesdělila. Ford nyní odebírá baterie mimo jiné od jihokorejského výrobce SK Innovation a uvedl, že s dodavateli bude spolupracovat i nadále. Současný nedostatek polovodičů, pandemií narušené dodavatelské řetězce a rychlý odklon od spalovacích motorů ale podnik přivedly ke snaze získat nad výrobou baterií větší kontrolu.

Ford přichází s plánem na výrobu bateriových článků šest měsíců poté, co zájem o takovou produkci projevil jeho nový generální ředitel Jim Farley a den předtím, než zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Předchůdce současného šéfa firmy Jim Hackett, kterého Farley vystřídal k 1. říjnu, v takovém kroku žádnou přidanou hodnotu nespatřoval.

Ford v únoru uvedl, že bude mít všechna osobní auta určená pro evropský trh do roku 2030 plně elektrická. Světové automobilky se na globální automobilový trh chystají v příštích dvou letech uvést 300 nových modelů elektromobilů, uvedla agentura AP.

Akcie Fordu od doby, co se v čele podniku ocitl Farley, zpevnily o 60 procent, z toho letos přidaly 40 procent. Tržní hodnota firmy přesahuje 48 miliard dolarů.

 
 
Reklama