Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ERÚ má zaplatit 7,9 mil. solární elektrárně za odebrání licence

Energetický regulační úřad (ERÚ) má provozovateli fotovoltaické elektrárny v České Kamenici na Děčínsku nahradit škodu zhruba 7,9 milionu korun.

Důvod je, že kvůli odebrání licence byla elektrárna zhruba dva měsíce mimo provoz.Rozhodl o tom brněnský krajský soud, který po odvolání ERÚ potvrdil rozsudek jihlavského okresního soudu. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Klára Belkovová. Podle zastupující advokátní kanceláře jde o první takový případ.

Provozovatel elektrárny získal od ERÚ licenci v prosinci 2010, o pět let později však rozhodnutí o udělení licence na podnět nejvyššího státního zástupce Krajský soud v Brně zrušil. Elektrárna tak byla bez licence a nemohla fungovat. Provozovatel se bránil kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu, výsledkem bylo zrušení rozhodnutí krajského soudu, který se musel případem znovu zabývat.

V září 2016 krajský soud nakonec žalobu, v níž nejvyšší státní zástupce navrhoval zrušení licence, pravomocně zamítl. Elektrárna nebyla kvůli dočasnému odebrání licence fakticky v provozu od 3. června 2015 do 10. srpna 2015, uvedla v tiskové zprávě kancelář Frank Bold Advokáti, která provozovatele u soudu zastupovala. "Provozovatel proto chtěl vůči Energetickému regulačnímu úřadu uplatnit nárok na náhradu škody za ušlý zisk v období, kdy musela být elektrárna kvůli odebrání licence mimo provoz. Úřad však nárok dobrovolně neuznal," uvedla advokátka Anna Francová z kanceláře.

Poškozená firma proto podala žalobu na náhradu škody způsobené ztrátou licence k Okresnímu soudu v Jihlavě. Soud o ní rozhodl v listopadu 2019, kdy přiznal náhradu škody zhruba ve výši 7,9 milionu korun, plus desetiprocentní úrok z prodlení. Věcí se po odvolání ERÚ zabýval brněnský krajský soud, který letos v únoru rozsudek pravomocně potvrdil. Podle advokátní kanceláře šlo o první takový případ vůbec. ERÚ musí kromě náhrady škody zaplatit i náklady řízení asi za 300.000 korun.

Nejvyšší státní zástupce podal v minulosti asi dvě desítky žalob ohledně elektráren, u kterých podle něj v době získání licence v roce 2010 nebyly splněny technické předpoklady pro její udělení. Majitelé solárních elektráren zprovozněných do konce roku 2010 měli dlouhodobě garantovanou cenu 12.150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se ale výkupní podmínky zásadně změnily, za megawatthodinu se držitelům licence začalo vyplácet jen 5500 korun. Proto se řada vlastníků snažila stihnout kolaudaci elektrárny tak, aby ještě získali výhodnější garantovanou cenu.

Soudy se v minulosti zabývaly několika případy údajného podvodného získání licenci u solárních elektráren. Některým licenci zrušily. Několik lidí spojených s podvody dostalo tresty, některé soudy zprostily obžaloby.

 
 
Reklama