Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komora OZE navrhuje sjednocení vnitřního výnosového procenta pro obnovitelné zdroje

Zástupci asociace dnes představili vlastní řešení, které je podle nich založeno na rovném přístupu ke všem subjektům v oboru a na zvýšení zdanění pro větší solární projekty z let 2009 a 2010.

Komora obnovitelných zdrojů energie (Komora OZE) kritizuje rozdílný přístup k povolené ziskovosti jednotlivých obnovitelných zdrojů energie, tak jak s ním počítá vládní návrh, který je na programu aktuální schůze Sněmovny. Reakci ministerstva průmyslu a obchodu ČTK shání.

Návrh novely zákona o podporovaných zdrojích energie (POZE) schválila vláda na konci dubna. MPO v ní počítá s tím, že takzvané vnitřní výnosové procento (IRR) bude pro různé obnovitelné zdroje rozdílné. U solárních zdrojů vláda přímo na jednání upravila přípustnou výši IRR z původně navrhovaných 8,4 procenta na 6,3 procenta.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) tehdy uvedl, že jde o nejnižší možnou úroveň v rozpětí stanoveném Evropskou komisí (EK). Dosavadní podporu těchto zdrojů označil za příliš vysokou, odkázal přitom na takzvaný solární boom v letech 2009 a 2010. Dodal, že očekává, že změna podpory pro obnovitelné zdroje povede k roční úspoře na podpoře mezi sedmi a deseti miliardami korun. Celkem každoročně získávají takzvané podporované zdroje energie na podpoře přes 40 miliard Kč. Loni to bylo 45,4 miliardy Kč, solární elektrárny obdržely 29,1 miliardy korun.

U dalších obnovitelných zdrojů stanovila vláda v rámci novely zákona IRR na maximální možnou výši a návrh MPO neupravovala. U vodních, větrných a geotermálních elektráren to bude sedm procent, pro výrobu elektřiny z biomasy 9,5 procenta a u bioplynu 10,6 procenta. "Jako zástupci podnikatelů v čisté energetice se obáváme, že navržená podoba s rozdílným IRR bude pro stát enormně administrativně a procesně náročná, nepřinese očekávané snížení nákladů a nepostihne například přeprodané projekty," uvedl dnes předseda Komory OZE Štěpán Chalupa.

Z ekonomické a právní analýzy, kterou komora provedla společně s poradenskou společností EY, vyplývá, že aktuální vládní návrh přináší nejistotu pro investory a bankovní sektor včetně pravděpodobnosti velkého počtu soudních sporů a arbitráží. Nevýhodou je podle asociace také zcela nejistá výše výnosu pro stát.

Komora OZE proto předkládá poslancům vlastní návrh řešení. "Navrhujeme stanovit jednotné IRR pro všechny typy zdrojů ve výši 10,6 procenta, přičemž navýšení IRR pro fotovoltaické elektrárny (FVE) musí být doprovázeno účinným zvýšením solárního odvodu pro větší FVE s výkonem nad nad 30 kilowattů. Pro FVE z roku 2009 ve výši deset procent a u FVE z roku 2010 navýšením z deseti na 20 procent z výnosů z prodeje elektřiny. Toto nastavení sníží náklady na veřejnou podporu obnovitelných zdrojů ve výši 4,7 až 5,5 miliard korun ročně," uvedl Chalupa.

Případná kritika toho, že navrhované jednotné IRR se odchyluje od hodnot IRR uvedených v notifikačních rozhodnutích Evropské komise (EK), je podle komory založena na zmatečných podkladech, které Česko dříve EK poskytlo. "Evropská komise sdělila ČR, že vlastní nastavení IRR je možné, je však nezbytné je vysvětlit," dodal Chalupa.

"Navržené sjednocené sazby IRR pro všechny podporované technologie využívající obnovitelné zdroje v kombinaci s úpravou solárního odvodu je v mnoha ohledech správným kompromisem umožňujícím se administrativně jednoduše a s minimálními riziky pro stát historicky definitivně vypořádat se selháním regulace z období solárního boomu," uvedl dnes partner EY pro energetiku Blahoslav Němeček.

 
 
Reklama