Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vás může ochrana životního prostředí duševně obohatit

Foto: Gratisography
Foto: Gratisography

Nemusíte rovnou nosit tričko s potiskem Zeměkoule a objímat stromy, kdykoli jdete vyvenčit vašeho psího kamaráda, aby vám životní prostředí nebylo úplně lhostejné. Dnes je již zcela normální, že vyjdete z baráku a před ním stojí žluté, zelené nebo modré kontejnery, a všem je jasné, že to není proto, že je poblíž mateřská školka. To ostatně dokazuje i fakt, že 7 z 10 Čechů odpad skutečně třídí.

V této moderní době jsou známky snahy o ochranu životního prostředí všude, kam se podíváte. Jistě znáte termín „eco-friendly“, používaný pro všechno, co má punc „zelenosti“. Naštěstí existují různé certifikáty, díky kterým lze tento punc ověřit, protože se vztahují k normám stanoveným například Mezinárodní organizací pro normalizaci.

Třídění odpadu ale už všichni známe. Chcete pro životní prostředí udělat trochu víc, a ještě si z toho něco odnést? Nechte se inspirovat níže uvedenými příklady!

Dynamický svět technologie


Jasným předákem ve světě životního prostředí je odvětví elektroniky, výpočetní techniky a inovativních technologií. Společnosti jako IBM, Sony či Samsung mají alespoň dvě věci společné – všechny do tohoto odvětví patří a zároveň se řadí mezi největší podporovatele ekologické odpovědnosti. Tento ekonomický sektor přirozeně vybízí k vymýšlení nových způsobů, jak šetřit energií, o čemž jste se mohli sami přesvědčit na veletrhu AMPER 2015, jehož 23. ročník se letos konal na konci března v Brně.

Co se můžeme od těchto velikánů naučit? Neustálým vylepšováním technologií popohánějí vývoj kupředu, a přesto berou co největší ohled na životní prostředí. Není divu, že veletrhy pak srší inovativností. Budeme-li se z toho chtít poučit, zjistíme, že technologický pokrok nemusí být přírodě škodlivý, jak tomu bývalo za průmyslové revoluce. Úspěch se naopak často dostaví, když vyjdeme přírodě vstříc.

Místa, kde je pánem příroda


Ač se snažíme sebevíc, ve městech je těžké smazat lidskou stopu, a tím nemyslím jen kouř z komínů továren. Chcete-li úplně vypnout, dýchat čistý vzduch a naučit se tak trochu pokoře, zvažte návštěvu přírodních rezervací. V chráněných oblastech například přetrvává snaha o zachování krajinného rázu, a tak se můžete stát svědkem opravdu neporušené přírody, i když takových míst je na světě poskrovnu.

Příroda je často upřednostňována i v oblasti bydlení. Existuje stále více lidí, co si chtějí postavit „soběstačné“ domy, díky jejichž hospodárnosti se mohou stát alespoň částečně nezávislými na inženýrských sítích. Extrémním příkladem takových domů může být tzv. Zeměloď, která je postavena převážně z odpadu a tím podporuje ekologicky šetrnou recyklaci. Ať už na tento styl života máte názor jakýkoli, můžete od něj alespoň odkoukat, jak žít ruku v ruce s přírodou a co všechno nám může nabídnout.

„Zelená“ dovolená


Nemůžete se rozhodnout, kam jet na přístí dovolenou? Vdara Hotel & Spa v kasínovém ráji Las Vegas disponuje prestižním wellness centrem zvaném ESPA, jenž je členem „zeleného“ společenství Green Spa Network, a sám hotel se řadí mezi „nejzelenější“ hotely v regionu. Pokud byste jej chtěli navštívit, kasíno nečekejte, ale určitě nějaké v těsné blízkosti najdete. Rozhodnete-li se do kasína zajít a vyzkoušet poker, ruletu nebo blackjack, nezapomeňte si nejprve pořádně nastudovat jejich pravidla a něco si o nich zjistit, abyste pak mohli oslnit svými vědomostmi!

„Zelené“ hotely se nachází i v našich končinách. Hotel Adalbert u Břevnovského kláštera v Praze je například prvním hotelem v ČR, co ekologickou certifikaci získal. Poněkud známější může být luxusní hotel Chateau Mcely nedaleko Prahy, jenž se stal prvním pětihvězdičkovým ekohotelem v EU. Jak je zřejmé, pohodlí se s ekologickou odpovědností nevylučuje!

Není farma jako farma

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pokud si vybavíme zdravý životní styl, určitě nezapomeneme na biopotraviny. Farmářské trhy jsou v České republice vnímány jako jejich dobrý zdroj, ale nakoupit je můžete i v kamenných obchodech jako Country Life. Ostatně, dají se nalézt i recepty na jejich domácí výrobu – máslo, jogurty nebo třeba paštiku. Biofarmy pomáhají chránit životní prostředí nejen pěstováním ovoce a zeleniny bez pesticidů, ale také se mohou angažovat na poli obnovitelných zdrojů energie. Biofarma Sasov například v roce 2011 otevřela první bioplynovou stanici, umožňující přeměnit energii obsaženou v surovinách na využitelnou energii.

Vezměte si z nich příklad a přiučte se empatii a respektu, a pokud si ještě vyzkoušíte pár domácích receptů, můžete počítat s pořádnou lekcí trpělivosti!

Zákulisí zoologických zahrad


Také v zoo myslíte jen na focení, stánek s klobásami a na to, že nestíháte obejít celý areál? Během její návštěvy si ale můžete všimnout mimo jiné například propagace ochrany ohrožených zvířat. Kromě toho musí zoologické zahrady neustále investovat do svých prostor, ať už se jedná o pavilony zvěře, nebo o areál pro návštěvníky. Pražská zoo například během pěti let zavedla úsporná tepelná čerpadla do pavilonů šelem, ptáků, velkých želv a goril a tím prospěla nejen svým zvířecím obyvatelům a rozpočtu, ale i životnímu prostředí.

Od zvířat se můžeme učit celý život! Inspirujte se pro změnu zoologickou zahradou a vezměte si příklad z toho, jakou péči zvířatům a přírodě věnují.

Ekoškolky


Nevíte, kam dítě přihlásit do školky, a tak končíte v bludném kruhu listování brožurami a brouzdání na internetu? Zajímavostí jsou ekoškolky, jakou je například Ekoškolka Rozárka v Praze, kde podporují zdravý životní styl a umožňují častý pobyt v přírodě a kontakt se zvířaty. Kromě ekoškolek existují i ekoškoly nebo ekoškolské programy, kde se již klade důraz na vzdělávání v oblasti ekologie a žáci jsou aktivně zapojováni do různých projektů.

Jejich výhodou je hlavně to, že vedou děti k ekologické odpovědnosti a tím je obohacují. Vyrůstat v takovém prostředí znamená, že se tato ideologie přirozeně odráží v uvažování dítěte a může vést nejen k větší toleranci, ale také k inovativnějšímu myšlení.

 
 
Reklama