Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČR hrozí, že bude platit solárníkům miliardy

České republice velmi reálně hrozí, že bude muset solárním investorům zaplatit miliardy korun.


© Fotolia.com

Na svém twitterovém účtu to uvedl byznysový web MotejlekSkocdopole.com. Švýcarský nejvyšší soud podle něj zamítl odvolání českého ministerstva financí z konce roku 2017. Podle ministerstva financí rozhodne o výsledku arbitráže až verdikt rozhodčího tribunálu.

"Ministerstvu financí bylo dosud doručeno pouze samotné rozhodnutí švýcarského nejvyššího soudu, nikoliv však jeho písemné odůvodnění, proto jej v tuto chvíli nemůže podrobněji komentovat," sdělil ČTK Jakub Vintrlík z tiskového oddělení resortu.

"Toto rozhodnutí je v každém případě procesní nikoliv meritorní, týká se pouze příslušnosti rozhodčího tribunálu. O výsledku arbitráže rozhodne až verdikt právě tohoto tribunálu. Ten zatím nepadl. Teprve tento verdikt určí zda, a pokud ano, tak v jaké výši bude ČR nucena hradit žalobci žalovanou částku," dodal.

Loni v květnu ministerstvo financí uvedlo, že Česká republika uspěla ve čtyřech mezinárodních arbitrážích celkem o zhruba půl miliardy korun, které souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. ČR tak zvítězila už v šesti ze sedmi solárních arbitráží, které proti ní byly zahájeny, dodalo.

 
 
Reklama