Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Norskou ministryní energetiky bude odpůrkyně větrných elektráren

Novou norskou ministryní pro ropu a energetiku se stala Sylvi Listhaugová, pravicová politička z protiimigrační a populistické Pokrokové strany.


© Fotolia.com

V minulosti nazvala větrné elektrárny "bílými monstry".

Její jmenování by mohlo znamenat posun v současné vládní debatě o změně pravidel pro těžbu ropy v norské části Arktidy, napsala agentura Reuters.

Norská koaliční vláda složená ze čtyř subjektů se již delší dobu nemůže shodnout na tom, jak daleko na sever by měla být povolena těžba ropy a zemního plynu. Liberální strana Venstre, která ovládá ministerstvo životního prostředí, chce další těžbu omezit, zatímco Pokroková strana má na věc opačný názor.

"Ropný a plynárenský průmysl nejsou problém. Jsou součástí řešení, jak učinit svět zelenější," prohlásila dnes Listhaugová, když dorazila do budovy svého nového úřadu. "Pomáhají financovat náš štědrý sociální systém," dodala s tím, že pracovat na prosazování ropného průmyslu je pro ni splněným snem.

Ve své nové funkci bude pravicová politička pověřena správou většinového podílu ve státní ropné firmě Equinor a bude udělovat povolení k výstavbě nových větrných elektráren a rozhodovat, kde mohou ropné společnosti zahájit těžbu.

Norsko, které získává drtivou většinu své energie z vodních elektráren, zažívá v poslední době rozkvět větrné energetiky. Výstavba nových turbín však často naráží na odpor místních obyvatel. Listhaugová v srpnu v norské televizi prohlásila, že země větrné elektrárny na pevnině ani na moři nepotřebuje a označila je za "bílá monstra". "Neměli bychom mít větrné turbíny všude po naší zemi. O naši krásnou přírodu se musíme starat," prohlásila tehdy.

Listhaugová loni odstoupila z postu ministryně spravedlnosti poté, co prohlásila, že pro opoziční Dělnickou stranu jsou práva teroristů důležitější než bezpečnost země. Toto tvrzení vyvolalo v Norsku značnou kritiku, protože Dělnická strana byla v roce 2011 hlavní obětí teroristického útoku spáchaného pravicovým extremistou Andersem Behringem Breivikem. Listhaugová se jako šéfka justice snažila prosadit zákon, který by úřadům dovolil kohokoliv podezřelého z terorismu okamžitě zbavit norského občanství. Dělnická strana se proti návrhu ohrazovala a chtěla, aby rozhodnutí úřadů musely potvrdit soudy.

Politička se letos v květnu do vlády vrátila jako ministryně zdravotnictví. V Pokrokové straně je totiž velice populární a podle Reuters se očekává, že se v budoucnu stane její šéfkou.

 
 
Reklama