Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Blíží se dotace na podnikové FV a akumulační systémy

Navýšit vládou plánovaný výkon převážně na střechách je podle zástupců z oboru nereálné. Zároveň se blíží termín dotační výzvy pro podnikové fotovoltaické a akumulační systémy.

Stát plánuje zdvojnásobení instalovaného výkonu FV. Dosud podporoval pouze střešní instalace.

Ministr průmyslu Karel Havlíček v reakci na doporučení z Bruselu oznámil navýšení cílového podílu obnovitelných zdrojů na 22 % namísto původních 20,8.
  • Upravený Národní klimaticko-energetický plán tak počítá oproti původní verzi se zdvojnásobením instalovaného výkonu solárních panelů. Současných dva tisíce megawattů chce stát do roku 2030 navýšit až na 3975 megawattů.
  • Ministerstvo zvýšilo i předpokládaný odhad budoucí výroby elektřiny v bioplynových stanicích a z větru, i když ne tak výrazně jako u fotovoltaiky. Původně přitom resort chtěl Česko přebarvit na zeleno téměř výhradně za pomocí sektorů dopravy a vytápění a chlazení, nikoliv elektroenergetiky.

"3/4 růstu budou ve střešních instalacích, zbytek ve FV na průmyslových halách nebo brownfieldech,“ potvrdila Miluše Trefancová z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu a dodala, že výstavbu bude potřeba podpořit například investičními dotacemi.

Vystavit takový výkon převážně na střechách je však podle zástupců z oboru nereálné

„Vloni přibylo asi 11 megawattů, letos snad 20. Na 70 až 100 megawattů jen ve střechách není náš trh připraven,“ reagoval Jan Krčmář, šéf Solární asociace. Podle něj znemožní plány prostý fakt, že v Česku není dostatek lidí, kteří by panely na rodinných domech postavili. Zájem o střešní instalace z řad firem zase brzdí nevhodně nastavené dotační programy.

Dotační výzva pro FV

Blížící se výzva: Fotovoltaické systémy s/bez akumulace pro vlastní spotřebu III - poslední pokračování v tomto dotačním období pro podnikové fotovoltaické a akumulační systémy

  • Výzva má být vypsána, včetně uveřejnění všech podmínek na dříve naplánovaný termín 13. prosince 2019. Příjem žádostí má být zahájen 13. ledna 2020 až do 30.6.2020.
  • Celková alokovaná finanční suma dotačních zdrojů pro tento program bude pravděpodobně činit jen 500 mil. Kč, což je na rozdíl od minulé výzvy pouhá čtvrtina zdrojů.
  • Výše podpory způsobilých výdajů činí u malých podniků 80 %, u středního podniku 70 % a u největších podniků 60 %.
  • Jako tomu bylo i v minulosti bude zohledněna v bodovém ohodnocení i připravenost projektu k realizaci, například smlouvu o připojení (SoP).
  • Na rozdíl od minulé výzvy nebude nutné dokládat vývoj historické spotřeby.
  • Další změnou je i rozšíření subjektů, pro které bude výzva platit – včetně CZ-NACE: 55 Ubytování (tedy pro komerční, turistická zařízení – jako jsou hotely, penziony, volnočasová zařízení, lázně a restaurace).
 
 
Reklama