Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČEZ Distribuce: Zákazník se mění, elektřinu už jen nespotřebovává

Zákazníci distribučních energetických společností se výrazně mění. Elektřinu už jenom nespotřebovávají, ale také ji vyrábí nebo ji chtějí akumulovat.


© Fotolia.com

Změna bude vyžadovat investice do nových technologií nebo IT řešení. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel společnosti ČEZ Distribuce Martin Zmelík. Letos plánuje dát firma do sítí přes 11 miliard korun, podobně jako loni. ČEZ Distribuce je největším distributorem elektřiny v ČR.

"Chceme více investovat do nových digitálních technologií, které nám umožní lépe provozovat měnící se distribuční prostředí. Pokračuje rozvoj optické telekomunikační infrastruktury s cílem vybudovat infrastrukturu podporující decentrální energetiku. Záměrem je vybudovat na distribučním území ČEZ Distribuce 4000 kilometrů optických sítí do roku 2025 a dalších 3000 kilometrů do roku 2030," uvedl Zmelík. Podotkl, že ČEZ má v současnosti 4400 kilometrů optických sítí a jeho síť je třetí největší v Česku po společnostech Cetin a ČD Telematika.

Čistý zisk ČEZ Distribuce loni činil 7,7 miliardy korun, meziročně o pětinu více. Tržby proti předloňsku vzrostly o 3,1 procenta na 47,2 miliardy korun. Na konci roku firma zaměstnávala přes 4500 lidí. Celá skupina ČEZ loni dosáhla čistého zisku 10,5 miliardy korun při tržbách 184,5 miliardy korun. Skupina dohromady zaměstnává asi 27.000 lidí, z toho zhruba 20.000 lidí v Česku.

Zmelík uvedl, že vzhledem k tomu, že je ČEZ Distribuce regulovaným subjektem ze strany Energetického regulačního úřadu, je nutné obsah a směřování investic s úřadem konzultovat. "Chceme nicméně dosahovat výsledků minimálně na úrovni těch loňských. Platí, že ČEZ Distribuce je jedním z klíčových aktiv celé skupiny," dodal.

Mezi nejvýznamnější investice společnosti v letošním roce podle něj patří dokončení stavby propojovací vedení Hlinsko - Polička za 540 milionů korun nebo obnova vedení Řeporyje - Tuchlovice za 300 milionů korun. "Dokončíme také výstavbu nové transformovny Třebovice v Ostravě, která je kompletně provedena v takzvané zapouzdřené technologií. Provedeme mimo jiné i obnovu transformovny v Kolíně," doplnil Zmelík.

Firma ČEZ Distribuce vznikla v březnu 2005. Působí na území Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a částečně ve Zlínském kraji a na Vysočině. Provozuje vedení v délce asi 164.000 kilometrů a má 3,7 milionu odběrných míst.

Zmelík je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze. V ČEZ pracuje od roku 2004. Byl mimo jiné manažerem firmy v Rumunsku, generální ředitelem ČEZ Distribuce je od srpna loňského roku.

 
 
Reklama