Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Emise spadající pod evropský systém ETS loni klesly o 3,3 procenta

Emise spadající pod evropský systém obchodování s emisními povolenkami (ETS) se loni snížily o 3,3 procenta na 1,757 miliardy tun.


© Fotolia.com

Vyplývá to podle agentury Reuters z analýzy dnešních údajů Evropské komise, kterou provedla společnost Refinitiv. Systém ETS pokrývá asi 12.000 elektráren, továren a leteckých společností a reguluje přibližně 45 procent produkce skleníkových plynů v Evropské unii.

Za loňským poklesem emisí v systému ETS stál podle analýzy především růst výroby elektřiny z plynu a obnovitelných zdrojů na úkor uhlí. "Rychlý růst využívání obnovitelných zdrojů energie nadále vytlačuje uhlí z elektrárenského průmyslu," uvedl jeden z analytiků společnosti Refinitiv.

Emise ve výrobě elektřiny a tepla loni klesly o 6,4 procenta a emise v průmyslu se snížily o 1,5 procenta. Emise v odvětví letecké přepravy však stouply o 5,7 procenta, a to v důsledku vyššího počtu letů, napsala agentura Reuters.

Cílem systému obchodování s emisními povolenkami je snižování emisí skleníkových plynů. ETS stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou být emitovány sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat.

 
 
Reklama