Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

České obce soutěží s ekologickými nápady. Přihlaste tu vaši

Soutěž E.ON Energy Globe už po jedenácté oceňuje ekologické a energeticky úsporné projekty. Také letos se mohou přihlásit obce, které šetří energie nebo realizují projekty na ochranu životního prostředí. Na hlavního vítěze čeká elektromobil. Obce mohou své projekty přihlašovat do 30. dubna 2019.

Města a obce často patří mezi iniciátory ekologických změn, které pozitivně ovlivňují kvalitu života lidí v Česku. Minulý rok v soutěži zabodovalo středočeské město Jesenice. V rámci projektu Inteligentní veřejné osvětlení obec upravila část světel speciálním filtrem modrého světla, jenž zajistí větší bezpečnost chodců a chrání přírodu. Díky koridorovému osvícení a technologii LED jsou světla navíc též energeticky úsporná. „O Jesenici se najednou začalo mluvit jako o vizionářské obci, kde mají moderní technologie zelenou a kde má životní prostředí jednoznačně přednost. Naši občané začali být hrdí na to, kde žijí,“ popisuje přínosy účasti v soutěži Alexandra Kocková, radní města Jesenice.

V roce 2016 získal obecní projekt dokonce post celkového vítěze soutěže. Malé hanácké vesnici Haňovice se díky spolupráci s místním zemědělským družstvem a městem Litovel podařilo zabránit znečištění spodních vod, využívat obnovitelné zdroje energie a vytvářet desítky nových pracovních míst. Největší úspěch zaznamenala bioplynová stanice, která dodává teplo do kulturního domu a skleníků pro pěstování rajčat. „Za sto tisíc korun, které jsme jako ocenění v soutěži dostali od Ministerstva zemědělství, jsme nakoupili LED svítidla do části veřejného osvětlení obce. Naši fotbalisté se pak těší z tepelného čerpadla, které vyhřívá kabiny, a Skleníky Haňovice denně zase perou v pračce, která byla rovněž jednou z cen,“ rekapituluje ocenění v soutěži Arnošt Vogel, starosta obce Haňovice.

České obce soutěží s ekologickými nápady. Přihlaste tu vaši

E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 
Reklama