Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Solar Global postavil v Německu elektrárnu na bývalé skládce

Náklady na stavbu elektrárny s instalovaným výkonem 668 kilowattů činily asi 730.000 eur (téměř 19 milionů korun), zkušební provoz bude zahájen ještě v lednu.


© Fotolia.com

Skupina Solar Global, přední český provozovatel fotovoltaických elektráren, postavila v bavorském městě Schönwald fotovoltaickou elektrárnu na netradičním místě - tříhektarové bývalé skládce. Firma o tom dnes informovala ČTK.

"Společnost Solar Global tímto projektem zahájila expanzi do Německa a dále na trhy západní Evropy, kde nás láká hlavně stabilní prostředí pro obnovitelné zdroje a celkově kladný vztah k moderní energetice, který ještě stále marně hledáme v České republice," uvedl majitel skupiny Vítězslav Skopal. Německo podle něj na rozdíl od Česka stavbu solárních parků na takzvaných brownfieldech nebo skládkách podporuje.

"Výše provozní dotace není nikterak přehnaná. V případě tohoto projektu činí 84,4 eur (2150 Kč) za megawatthodinu (MWh), přitom poslední dobou se ceny na německém trhu pohybují ve špičce okolo 60 eur (1530 Kč). Stát tak provozovateli musí doplatit v průměru pouze něco okolo 25 eur za MWh (640 Kč). Vyrobenou energii ze zákona musí provozovatel elektrárny prodat přímo na velkoobchodním denním trhu s energií," dodal Skopal.

V Česku podporu takzvaným zeleným zdrojům vyplácí Operátor trhu s elektřinou na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Výše podpory vzrostla v posledních letech na více než 40 miliard korun. Solární elektrárny postavené po začátku roku 2014 však už na provozní podporu nárok nemají.

Skupina Solar Global byla založena v roce 2009. Vlastní zdroje o celkovém instalovaném výkonu kolem 40 megawattů (MW), další zdroje nakupuje a staví. Přes dceřiné společnosti zajišťuje servis stovkám elektráren, obchoduje s elektrickou energií a investuje do inovativních řešení v oblasti takzvané zelené energetiky. Fotovoltaickou elektrárnu v Bavorsku postavila prostřednictvím dceřiné společnosti Solar Global Service.

Na nevyužitý potenciál brownfieldů, skládek a jinak znehodnocených průmyslových ploch v ČR pro stavbu solárních elektráren dlouhodobě upozorňuje také Solární asociace. Podle ní by se zde mohly postavit zdroje v řádech gigawattů.

Podle dat ERÚ bylo na konci loňského září v ČR instalováno asi 2050 MW zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010. Od roku 2012 celkový instalovaný výkon solárních elektráren v Česku prakticky stagnuje, nebo roste jen velmi mírně.

S velkými solárními zdroji nepočítá ministerstvo průmyslu a obchodu ani v připravované legislativě. Nezařadilo je do připravovaných energetických aukcí, ve kterých mají po roce 2021 soutěžit výrobci energií z obnovitelných zdrojů o výši provozní podpory. Úřad sdělil, že preferuje podporu malých fotovoltaických zdrojů na střechách budov. Postup kromě Solární asociace kritizuje například také Svaz moderní energetiky.

 
 
Reklama