Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Solární systém pro ohřev vody - jak na to?

Pokrok se nedá zastavit, a tak již je dnes možné zcela nahradit i ohřev vody prostřednictvím bojleru ohřevem za pomoci solárních panelů. Jak na to?

Solární systém pro ohřev vody - jak na to?

Jak vybrat solární systém pro ohřev vody „na míru“?  

Solární ohřev vody se hodí pro letní sezónu

Solární ohřev vody je ideálním řešením především v letních měsících, kdy dokážou kolektory o ploše metru čtverečního přivést v průběhu jednoho letního dne i 100 litrů vody až na teplotu 55°C. Jiná situace samozřejmě panuje v zimě, kdy se výkonnost systému razantně snižuje, takže se člověk obvykle bez jiného systému, kterým je zpravidla bojler, nemůže obejít.  

Solární systém by měl korespondovat s velikostí domácnosti

Solárně-termický systém ohřevu vody by měl být projektován nebo vybírán podle velikosti domácnosti. Udává se, že pro jednu osobu bývá dostačující 1-1,5 metru čtverečního. Solární ohřev vody se neobejde bez akumulačního zásobníku, který mívá kapacitu kolem 80-100 litrů na osobu.  

Návratnost výdajů za solární systém bývá rychlá

Je možné konstatovat, že průměrná domácnost, která má 4 členy domácnosti, potřebuje ke své činnosti 300-400 litrů. Ceny těchto bojlerů se liší, ale rozhodně se nevyplatí na nich šetřit. V daném objemu se dnes ceny pohybují okolo 20 000 Kč. Bojler by měl obsahovat nejméně dva výměníky a také elektrické těleso pro přitápění. O solárním ohřevu vody se vyplatí uvažovat především z toho důvodu, že solární systém je sice finančně náročnější na své provedení, ale návratnost nákladů je celkem rychlá. Tyto solární systémy se také mohou chlubit poměrně dlouhou životností, kdy pracují takřka zadarmo. V českých podmínkách ale samozřejmě využití solární energie pro vytápění nelze doporučit, mnohem více se hodí právě k ohřevu vody nebo praní prádla.
 
 
Reklama