Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vodíková čerpací stanice Fronius Solar Energy

Fronius Solar Energy v Thalheim bei Wels otevírá první zelenou vnitropodnikovou vodíkovou čerpací stanici v Rakousku. Pomocí solární energie se zde vyrábí čistý vodík pro pohon vozidel s palivovým článkem.


Tankování slunce v zájmu čisté mobility
Tento projekt je pro společnost Fronius dalším krokem směrem k vizi „24 hodin slunce“

Vodík je důležitým prvkem při propojování sektorů a efektivním využívání obnovitelných energií pro výrobu proudu, tepla a zajištění mobility. Společnost Fronius proto pracuje také na řešeních pro výrobu zeleného vodíku, vyráběného pomocí přebytečné sluneční energie z fotovoltaických systémů. Čerpací stanice SOLH2UB ve městě Thalheim bei Wels nyní dokazuje, že tato koncepce bezvadně funguje.

Pilotní zařízení na vývojovém pracovišti společnosti Fronius běží již od května ve zkušebním provozu. Pomocí elektrolýzy vyrábí především z přebytečného solárního proudu vodík, který je k dispozici pro vnitropodniková vozidla na palivové články nebo se skladuje pro zpětnou přeměnu na elektrický proud a teplo. Potřebné komponenty, jako jsou elektrolytické systémy a stacionární palivové články, vyvíjí společnost Fronius sama.


Společnost Fronius otevírá první zelenou vodíkovou čerpací stanici v Rakousku (Elisabeth Engelbrechtsmüller-Strauß, CEO; Martin Hackl, ředitel obchodní jednotky Solar Energy společnosti Fronius International GmbH)

Po oficiálním otevření v polovině října se zařízení uvede do běžného provozu. „SOLH2UB slouží jako centrální uzel pro sluneční energii a umožňuje inovativní propojování sektorů proudu, mobility a tepla,“ vysvětluje Martin Hackl, ředitel obchodní jednotky Solar Energy společnosti Fronius International GmbH. „Jsme přesvědčeni, že vodík má potenciál stát se jedním ze zdrojů energie budoucnosti a významně urychlit propojování sektorů a následně i energetickou transformaci.“

Obchodní jednotka Fronius Solar Energy vyvíjí od roku 1992 energetická řešení týkající se fotovoltaiky a své produkty prodává prostřednictvím globální kompetenční sítě instalačních, servisních a prodejních partnerů.

 
 
Reklama