Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Solar Global postavil na Tišnovsku vodní elektrárnu za 25 mil. Kč

Energetická skupina Solar Global postavila v Prudké u Tišnova na Brněnsku malou vodní elektrárnu. Hodnota investice činila 25 milionů korun. Firma o tom informovala ČTK.


© Fotolia.com

Elektrárna s výkonem 310 kilowattů se nachází v areálu papíren v údolí řeky Svratky. Solar Global dnes uvedl, že má ambicí do budoucna instalovat malé vodní elektrárny o výkonu nižších desítek megawattů (MW) v Česku a na Slovensku s možným přesahem do dalších zemí. Skupina proto založila novou dceřinou společnost Solar Global Water.

"Vodní elektrárny patří k nejekologičtějším energetickým zdrojům. Neprodukují žádné emise ani odpady, obejdou se bez zásobování palivy a nemají velké nároky na údržbu. Na rozdíl od fotovoltaických nebo větrných elektráren nekolísá množství jimi vyprodukované elektrické energie podle střídání dne a noci nebo okamžitých změn počasí," uvedl dnes hlavní akcionář skupiny Vítězslav Skopal.

Podle dat Energetického regulačního úřadu činil v září celkový instalovaný výkon vodních elektráren v Česku 1087,4 MW. Podíl zdrojů menších než deset MW je zhruba třetinový. Dalších 1171,5 MW je instalovaný výkon přečerpávacích vodních elektráren. Největší z nich, Dlouhé Stráně, mají instalovaný výkon 650 MW. Instalovaný výkon největší české jaderné elektrárny v Temelíně je asi 2000 MW.

Skupina Solar Global byla založena v roce 2009 a je jedním z předních českých výrobců fotovoltaické energie. Vlastní zdroje o celkovém instalovaném výkonu kolem 40 megawattů další zdroje nakupuje a staví. Přes dceřiné společnosti zajišťuje servis stovkám elektráren, obchoduje s elektrickou energií a investuje do inovativních řešení v oblasti takzvané zelené energetiky.

Na konci listopadu skupina spustila v Prakšicích na Uherskohradišťsku první tuzemské bateriové úložiště energie s kapacitou zhruba 1,2 MWh. Do ostrého provozu ho nasadí pravděpodobně v lednu. Celkové náklady na výstavbu úložiště přesáhly 20 milionů korun, investice byla podpořena z evropských fondů. Na příští rok plánuje společnost u Ochozu na Prostějovsku výstavbu největšího bateriového úložiště ve střední a východní Evropě. Disponovat bude baterií o kapacitě deset MWh.

 
 
Reklama