Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Více než 3000 zelených zdrojů energie zřejmě čeká kontrola dotací

Více než 3000 tzv. zelených zdrojů energie zřejmě čeká kontrola, zda nepobírají příliš velké dotace. Vyplývá to z dokumentu o závazcích na zavedení mechanismu podpory podporovaným zdrojům energie.

© Fotolia.com
© Fotolia.com

Dokumentem se bude v pondělí bude zabývat vláda. Minulý týden kabinet projednávání bodu odložil. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v materiálu uvádí, že takzvaná překompenzace podpory může a mohla vzniknout především na základě kumulace podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) s jinou provozní nebo investiční podporou nebo nadhodnocením některé z položek výrobních nákladů, které jsou při výpočtu výše podpory elektřiny z OZE zohledňovány.

Zavedení mechanismu proti překompenzaci požaduje po Česku Evropská komise. Kontrola přiměřenosti podpory má být provedena do deseti let po uvedení zařízení do provozu, u zdrojů spuštěných v období 2006 až 2008 pak do konce února 2019. Náměstkyně ministra průmyslu pro sekci energetiky Lenka Kovačovská už dříve ČTK řekla, že Brusel uznává pravidlo, že individuální přezkumy se neprovádí u zdrojů, jejichž součet podpor během tří let nepřekročí 200.000 eur.

Resort v materiálu uvedl, že návrh je proto zaměřen jen na 3349 zdrojů, které tvoří necelých 11 procent z celkového počtu zelených zdrojů čerpajících podporu. Tento omezený počet zdrojů však podle úřadu například v předloňském roce čerpal podporu ve výši 36,64 miliardy korun, což je 89,2 procenta z celkově vyplacené podpory za rok 2015. Naplňování závazku kontroly přiměřenosti má být podle dokumentu provedeno především prostřednictvím MPO, Energetického regulačního úřadu (ERÚ), Operátora trhu s elektřinou (OTE) a Státní energetické inspekce.

Aliance pro energetikou soběstačnost (AliES) a Solární asociace nesouhlasí s tím, že aktuální materiál navrhuje rozdělení obnovitelných zdrojů na palivové (biomasa, bioplyn) a nepalivové (malé vodní, větrné a fotovoltaické elektrárny), kterým přiděluje jinou hodnotu přiměřeného zisku. Podle sdružení je to v rozporu s notifikačním rozhodnutím Evropské komise.

"Dvojí míra návratnosti vložených investic pro palivové a nepalivové zdroje není v předloženém materiálu ministerstva průmyslu zdůvodněna, nevyplývá ani z požadavků zákona a vytváří tak neodůvodněnou diskriminaci některých druhů obnovitelných zdrojů. Evropská komise navíc požaduje, aby nedocházelo k diskriminaci jednotlivých typů obnovitelných zdrojů," uvedl ředitel AliES Martin Sedlák.

Podporu zdrojům energie v Česku od roku 2013 vyplácí OTE na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních třech letech. Celkem bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno téměř 250 miliard korun.

 
 
Reklama