Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrárnu Dlouhé stráně čeká výměna soustrojí, zkoušky úspěšné

Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně na Šumpersku čeká výměna obřího oběžného kola, které 21 let roztáčí jednu z turbín.


© Fotolia.com

Nové výkonnější zařízení o průměru 4,5 metru by mělo dosavadní soustrojí nahradit od příštího roku. Výměně předcházely speciální zkoušky, na starost je měli odborníci z ČKD Blansko Engineering, kteří zakázku získali, a ze skupiny ČEZ. Uskutečnily se na modelu desetkrát menším, než bude finální výrobek. Dopadly úspěšně, řekl ČTK mluvčí energetické společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

Hodnota zakázky nového kola vážícího přes 36 tun se bude pohybovat kolem 140 milionů korun. "Oběžné kolo si svou práci odvedlo, nyní už výrazně překročilo plánovanou životnost. Nové oběžné kolo bude mít podstatně širší provozní rozsah a vyšší účinnost, díky které vyrobíme o více než 7000 MWh elektrické energie ročně navíc oproti současnému stavu, což pro srovnání představuje roční spotřebu elektřiny téměř 3000 domácností," uvedl ředitel elektrárny Vítězslav Chmelař.

Zkoušky na desetkrát menším modelu byly úspěšné, podle Chmelaře se dokonce ukázalo, že některé parametry vycházejí lépe, než bylo původně plánováno. "Teď bude velmi důležité, jak přesně se podaří nové kolo vyrobit," dodal Chmelař. Kromě lepší účinnosti bude mít nové oběžné kolo také delší předpokládanou životnost.

Společnost ČKD Blansko Engineering, která zakázku získala, dodala nové oběžné kolo také před pěti lety pro první turbogenerátor elektrárny. Společnost se na projekt připravovala ještě před vypsáním soutěže, aby měla náskok před konkurencí. "Nové oběžné kolo se bude pyšnit možností neomezeného provozu v turbínovém režimu od 5 do 330 MW, což je na reverzní turbínu poměrně slušný rozsah. Nakonec jsme podle zadaných parametrů odzkoušeli dva modely a z nich vybrali ten, který dosahoval lepších výsledků," uvedl ředitel výzkumu a vývoje Aleš Skoták.

Modelové oběžné kolo o průměru 450 milimetrů z bronzu se stane podkladem pro několikaměsíční výrobu skutečného kola. To by se mělo na Dlouhých stráních poprvé roztočit v srpnu 2018.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně je zřejmě nejznámějším zařízením tohoto druhu v Česku. Do provozu byla uvedena 20. června 1996. Loni elektrárna vyrobila rekordních více než 716 milionů kWh elektřiny a její produkce meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Navázala tak na nepřetržitý růst ročních produkcí, který trvá od roku 2011.

 
 
Reklama