Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaika a tepelná čerpadla – nové dotace pro firmy a bytové domy

Novou výzvu dotací na malé fotovoltaické elektrárny vyhlásilo MPO. MMR zase upravilo podmínky stávající výzvy – bytové domy mohou čerpat dotace na fotovoltaiku, tepelná čerpadla a další zdroje.


© Fotolia.com

V Operačním programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) řízeného Ministerstvem průmyslu a obchodu půjde čerpat dotace na fotovoltaiku coby samostatné opatření v rámci prioritní osy 3.2. Úspory energie. Tím dochází k podstatné změně - dosud šly čerpat peníze na fotovoltaické elektrárny pouze pokud byly prováděny společně s dalšími opatřeními ke snížení spotřeby energie. Dotace půjde čerpat na systémy s akumulací i bez ní. [1]

Vedle pozitivních úprav hodnotících kritérií je jedním z dalších přínosů snížení minimální výše dotace z půl miliónu na 300 tisíc korun, což umožní dosáhnout na dotaci menším podnikům s menší spotřebou a tedy i menší fotovoltaickou elektrárnou. Zájemci mají na podání žádosti 4 měsíce, mohou je předkládat do poloviny září.

V Integrovaném operačním programu (IROP), který řídí Ministerstvo pro místní rozvoj, došlo k úpravě technických podmínek běžící 37. výzvy, ze které lze čerpat dotace na fotovoltaické systémy, solární kolektory, tepelná čerpadla a další zdroje tepla například kotle na biomasu či jednotky pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Zásadní zpráva je, že úsporné bytové domy mohou nově čerpat dotace na fotovoltaické systémy i coby samostatné opatření. [2]

Po úpravách podmínek pro domácnosti v Nové zelené úsporám avizovaných před dvěma týdny Ministerstvem životního prostředí se tak otvírají dveře k většímu posílení energetické soběstačnosti a výrobě levnější, čisté elektřiny i pro podniky a bytové domy.

Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie, řekl:

“Malých fotovoltaik se v Česku loni nainstalovalo jen několik málo stovek, což je velmi málo a tímto tempem by nám cesta k využití potenciálu trvala víc než 1 500 let. Na trhu je prostor pro řádově desetitisíce střešních či fasádních systémů ročně. Podobně tepelná čerpadla, která se loni instalovala jen v každé osmé novostavbě, mohou růst násobně rychleji. Výrobci a montéři, které Komora obnovitelných zdrojů energie sdružuje, jsou na nové zákazníky připraveni. Ministryně Šlechtová a ministr Havlíček proto přicházejí s úpravou operačních programů v pravou chvíli, další a další domácnosti i podnikatelé budou moci uspořit díky vlastní vyrobené energii.”

 
 
Reklama