Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zemkovy solární elektrárny licence zpět nedostanou

Solární elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun na Chomutovsku, které vlastní rodina miliardáře Zdeňka Zemka, nedostanou zpět licence na provoz a budou se tak zřejmě muset definitivně vypnout.

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnosti, které proti odebrání licencí podaly jak obě elektrárny, tak Energetický regulační úřad (ERÚ) v čele s Alenou Vitáskovou, který jim je udělil. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Licence oběma elektrárnám odebral loni v květnu Krajský soud v Brně. Podle něj je elektrárny získaly podvodem na základě falešných revizních zpráv, protože v době jejich udělení ještě nebyly hotové a neměly tak nárok na zvýhodněné výkupní ceny elektřiny.

Podle Zemkova mluvčího Miroslava Slaného je rozhodnutí "značně nešťastné". "Ze strany tehdejšího vedení ERÚ došlo v závěru roku 2010 ke značným pochybením, úřad nápor žádostí o licence nezvládal kapacitně a tím pádem ani odborně," sdělil ČTK Slaný. Navíc podle něj byla v té době chybějící, nejednoznačná a dokonce si i protiřečící legislativa. Řeší se administrativní technikálie, kdy je revizní zpráva považována za doklad o stoprocentní dokončenosti elektrárny, což ale revizní zpráva vůbec neprokazuje, revizní zpráva dokladuje pouze bezpečnost FVE, nikoliv její dokončenost, dodal.

Obě elektrárny dostaly licenci poslední den roku 2010, tedy krátce předtím, než mělo začít platit drastické snížení výkupních cen. Pokud by se elektrárny nestihly uvést do provozu do konce roku, propadly by výkupní ceny, které by majitelé inkasovali, z 12.150 korun za megawatthodinu na necelou polovinu, konkrétně na 5500 korun. Uvedenou částku jim zákon garantoval na 20 let.

Tím, že elektrárny nyní spadnou do nižších výkupních cen z roku 2011, přestane být podle Zemka investice návratná, cenový výměr pro rok 2011 považuje za nezákonný. "Do elektráren jsme ze svého investovali sto milionů korun. Při výkupní ceně z roku 2011 bychom za dvacet let získali 110 milionů. Ale do toho nejsou započítané dvacetileté náklady na údržbu, opravy, úroky z úvěrů, pojištění a poplatky za recyklaci panelů," uvedl mluvčí.

Kvůli licencím na obě elektrárny již soud nepravomocně poslal do vězení jak majitele obou elektráren, sourozence Alexandra a Zdeňka Zemkovy, tak i několik úředníků ERÚ včetně předsedkyně Aleny Vitáskové. Vitásková se svou zástupkyní Michaelou Schneiderovou dostaly po 8,5 letech vězení, bratři Zemkové o rok nižší trest, ale každý z nich musí navíc zaplatit sedm milionů. Podle žalobce způsobili škodu 300 milionů korun, ale pokud by čerpali zvýhodněnou cenu elektřiny po celých 20 let, tak by si neoprávněně přišli až na dvě miliardy korun.

Žaloby na zrušení nezákonně vydaných licencí podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Kromě Saša-Sun a Zdeněk-Sun i na dalších 20 nejproblematičtějších. Ty soudy postupně řeší, zhruba v polovině mu ale daly za pravdu a licence odebraly, uzavírá Aktuálně.cz.

 
 
Reklama