Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praha si na půl roku pronajme solární koše za dva miliony

Praha si v rámci projektu smart city na půl roku pronajme třicítku solárních odpadkových košů. Zaplatí za to skoro dva miliony korun. Vyplývá to ze zadávací dokumentace, kterou schválila rada.

praha

Dodavatel zajistí instalaci nádob a následný sběr údajů mimo jiné o spotřebě energie o četnosti svozů nebo nutných opravách. V rámci poptávkového řízení město zároveň hledá firmu, která dodá takzvané chytré lavičky. Opět půjde o zakázku za zhruba dva miliony korun. Lavičky by měly dodávat informace o stavu ovzduší, aktuální teplotě nebo hladině hluku, poskytnou wifi připojení a možnost dobití mobilního telefonu. Dodávka, montáž a provoz jedné lavičky po dobu půl roku vyjde na 300.000 korun, zjistila ČTK z podkladů pro radu.

Lavičky a kontejnery se v ulicích objeví letos. Opozice investici zpochybňuje. Primátorka Adriana Krnáčová by se podle ní měla věnovat zásadnějším problémům. Projekt smart city v Praze spolkne v následujících letech stovky milionů. Chystají se mimo jiné i parkovací senzory.

V rámci smart city chce metropole využít moderní technologie pro zlepšení kvality života obyvatel. Nezisková organizace Transparency International (TI) nedávno informovala, že příprava těchto projektů může Prahu ročně stát až 300 milionů korun. Bude je platit městské firmě Operátor ICT.

 
 
Reklama