Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Některé malé vodní elektrárny možná opět získají podporu státu

Výrobci elektřiny z rekonstruovaných malých vodních elektráren možná znovu získají nárok na podporu státu, o kterou byli počátkem roku připraveni.

Změnu má přinést senátorská novela o podporovaných zdrojích energie, jejíž návrh dnes horní komora schválila. Novelu nyní dostane k projednání vláda a Sněmovna.

Návrh se podle senátorky Jitky Seitlové (za SZ) týká necelé stovky malých vodních elektráren, které byly rekonstruovány nebo modernizovány od října 2013 do konce loňského roku. Nárok na podporu měli výrobci energie z těchto elektráren jen do konce roku 2015. Připravila je o něj v přechodných ustanoveních loňská změna zákona, podle níž byly takovéto elektrárny uvedeny do provozu až k letošnímu 1. lednu, přestože fungovaly již dříve.

Senátorská novela by to měla napravit. Seitlová chce pro výrobce elektřiny z těchto elektráren kompenzaci za nevyplacenou podporu v letošním roce. Celková letošní výše nyní neposkytované podpory pro tyto elektrárny dosahuje zhruba 210 milionů korun.

Senátorka rovněž prosadila zrychlené schvalování návrhu tak, aby novela mohla být přijata ještě letos. Horní komora požádala komoru dolní, aby poslanci o novele rozhodli už v prvním kole projednávání.

 
 
Reklama