Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Miloš Zeman na tripartitě navrhl zrušení podpory zelené energii

Na twitteru to uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Zaměstnavatelé výzvu prezidenta na omezení podpory odmítli.

Prezident Miloš Zeman navrhl na zasedání tripartity zrušení podpory výrobcům energie z obnovitelných zdrojů. Prezident kritizuje dotace pro takzvanou zelenou energii dlouhodobě, naposledy se proti ním vymezil po srpnové schůzce s předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou. Na podporu obnovitelných zdrojů jde ročně v Česku více než 40 miliard korun.

V loňském roce odmítal ERÚ řadu měsíců podporu většině obnovitelných zdrojů pro letošní rok vypsat. Argumentoval chybějícím schválením Evropské komise (EK). Podporu vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku. S postupem úřadu tehdy vedle výrobců ostře nesouhlasil také Mládek. Dnes uvedl, že i on by příspěvky rád zrušil. "Bohužel závazky platit vznikly před rokem 2010 a ručí za ně stát," podotkl ministr.

Postoj Zemana dnes naopak odmítl Svaz průmyslu a dopravy ČR. "Neobhajujeme nekalý solární byznys, ale špatně nastavený systém z minulosti nesmí být přenášen na průmysl. Bez podpory obnovitelných zdrojů energie (OZE) bychom však podsekli jeho konkurenceschopnost. Již několik let hledáme, jak situaci vyřešit co nejlépe, proto dotace na OZE podporujeme," uvedl viceprezident svazu Jan Rafaj.

Hospodářská komora ČR zastává názor, že zastavení podpory obnovitelným zdrojům energie pro příští rok může ohrozit plnění evropských závazků, přinést hospodářské škody včetně ohrožení řady pracovních míst a zvýšit ceny pro spotřebitele tepla."Je nutné vzít v potaz, že jakékoliv narušení současných očekávání investorů často dlouhodobě negativně ovlivňuje ochotu soukromého sektoru financovat investice v energetice. To může ve finále poškodit pověst České republiky jako stabilní země s předvídatelným podnikatelským prostředím i při vědomí, že použitá procedura nebyla perfektní," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

U výplaty podpory OZE pro příští rok bude záležet na tom, zda EK vydá potvrzení pro takzvané staré obnovitelné zdroje, které byly uvedeny do provozu v letech 2006 až 2012. Mládek v srpnu uvedl, že EK si je vědoma potřeby ČR mít rozhodnutí do konce září. Vitásková totiž už dříve uvedla, že ERÚ podporu OZE pro příští rok vypíše pouze v případě, že zdroje budou schválení mít. Cenové rozhodnutí úřad plánuje vydat právě do konce září. Již v srpnu EK schválila České republice dva programy na podporu výroby elektřiny z vodní energie a produkce tepla z bioplynu.

Výplatu podpory obnovitelných zdrojů energie provádí v Česku od roku 2013 Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli samotní distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun vyplacené v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu OZE od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno již více než 205 miliard korun.

 
 
Reklama