Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fitcraft dodal akumulátorové jednotky i projektu královské rodiny

Valašskomeziříčská společnost Fitcraft Energy, která vyrábí velkokapacitní akumulátory, dodala své jednotky také do afrického hospice financovaného britskou královskou rodinou.

Většina produkce firmy směřuje na britský trh, jednotky jsou využívány zejména na tamních stavbách. Spolupracují s velkými elektrocentrálami, a pomáhají tak v úspoře paliva, protože optimalizují celkovou zátěž, zároveň slouží pro noční napájení staveb, případně pro napájení jednorázových stavebních akcí, řekl dnes ČTK vedoucí vývoje společnosti Martin Dorazil.

Firma by měla letos dodat do Británie stovku systémů určených pro rodinné domy, chystá se tam stavba satelitního města složeného z úsporných domů. "Podařilo se nám dostat do projektu moderních domů s minimálními platbami. Máme nainstalované své systémy v jejich prototypech," uvedl Dorazil.

Firma funguje od roku 2010, dosud dodávala desítky systémů ročně v průmyslovém provedení do zahraničí, zejména do stavebnictví, průmyslovým firmám nebo projektům v nepřístupných horských oblastech. Roční obrat firmy činil 40 až 50 milionů korun ročně. Letos firma uvedla na trh Savebox Home, zařízení určené pro rodinné domy, které chce nabízet také na domácím trhu. "Zatím máme objednávky ze zahraničí, v Česku máme stovky poptávek," uvedl Dorazil. Podle něj je o zařízení napojené na fotovoltaiku zájem také proto, že na něj lze získat dotaci z programu Nová zelená úsporám. "Je to věc, která lidi zajímá, každý přemýšlí o tom, kolik bude elektřina stát, jak bude dostupná, chtějí mít aspoň částečnou nezávislost," uvedl Dorazil, podle kterého se náklady vrátí do deseti let.

Systém uchovává elektrickou energii, slouží i jako mobilní akumulátorový zdroj. Po nabití je jím možné napájet elektrické spotřebiče, stejně jako z pevné elektrické sítě. Nabíjet se může přímo z elektrické sítě, z elektrického generátoru, fotovoltaických panelů či větrné turbíny. Verze určená pro rodinné domy vypadá jako moderní plynové kotle. "Je to kompletní zařízení, vše je v jedné skříni, nic se nemusí konfigurovat, instalační firma to jen pověsí na zeď a přivede k tomu kabely," uvedl Dorazil.

Ve Valašském Meziříčí zaměstnanci firmy montují a kompletují výrobky, také je tam testují. Komponenty si společnost nechává vyrábět v Česku. Na vývoji pracuje pět kmenových zaměstnanců. "Používáme týmy externistů, až dvacet lidí, na konkrétním projektu se sejdou specialisté na danou věc," řekl Dorazil. Firma má nyní 15 kmenových zaměstnanců, další bude nabírat, také s ohledem na větší orientaci na český trh. Spolupracuje se středními i vysokými školami. Ve Valašském Meziříčí je nyní kvalifikovaných zaměstnanců nedostatek, vedení firmy proto spolupracuje se studenty ještě před ukončením jejich studia.

 
 
Reklama