Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čínská Kaidi chce ve Finsku postavit závod na biopalivo

Čínská společnost Sunshine Kaidi New Energy Group plánuje investovat ve Finsku zhruba jednu miliardu eur (27 miliard Kč) do nového závodu na produkci biopaliva na bázi dřeva.

Pro čínskou firmu to bude první investice v Evropě; v současnosti má asi 30 závodů na biomasu v Číně a ve Vietnamu.

Lesní průmysl je tradiční páteří finské ekonomiky. Za poslední desetiletí však byly v tomto odvětví zrušeny tisíce pracovních míst, protože kvůli zvýšenému užívání digitálních zařízení se uzavřely některé papírny.

Kaidi uvedla, že závod bude jako hlavní surovinu vyžívat dřevěnou biomasu. Výstavba závodu ve městě Kemi na severu země by měla začít příští rok a provoz se má spustit do konce roku 2019.

Kaidi dodala, že ji do Finska lákají rozsáhlé lesy a státní dotace. "Pokud se týká biopaliv, je Finsko nejzajímavějším investičním cílem na severní polokouli," uvedl šéf Kaidi Čchen I-lung.

Závod by měl po dobu výstavby dát práci 4000 lidem. To je významná podpora pro ekonomiku, která se čtyři roky potýká se stagnací. "Jsou to velmi pozitivní zprávy pro Laponsko a Finsko. Zpracování dřeva a nové produkty na bázi dřeva jsou pro Finsko hlavní věc," citovala agentura Reuters ministra práce Jariho Lindströma.

Surovinou závodu má být takzvané energetické dřevo, které zahrnuje kousky dřeva a vedlejší produkty, jako kořeny a pařezy. Kaidi odhaduje, že ročně vyrobí 200.000 tun biopaliva, z toho tři čtvrtiny má činit bionafta a zbytek biobenzin.

Firma Kaidi byla založena v roce 1992 a je jednou z největších bioenergetických firem v Číně. Tržní hodnota firmy je více než sedm miliard eur a má více než 8000 zaměstnanců.

 
 
Reklama