Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejvyšší soud USA zablokoval Obamův plán na snížení emisí

Nejvyšší soud USA v úterý pozastavil plán amerického prezidenta Baracka Obamy na snížení emisí oxidu uhličitého do ovzduší, který je základem boje Obamovy vlády se změnami klimatu.

Informovala o tom agentura Reuters. Bílý dům k výroku soudu uvedl, že s ním nesouhlasí a že očekává, že nová emisní pravidla obstojí v soudní při.

Soud vyhověl žádosti 27 států a firem, aby byla odložena redukce vypouštění škodlivin do doby, než budou ukončeny soudní pře. Podle odpůrců nová pravidla povedou k uzavírání elektráren a ke zvýšení účtů za elektřinu.

"Jsme stále přesvědčeni, že v této věci zvítězíme," oznámil Bílý dům. Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) prý bude pokračovat v práci se státy, které chtějí spolupracovat, a bude dále činit "agresivní kroky" ke snížení emisí oxidu uhličitého. Podle nových pravidel bude každý stát muset předložit plán opatření ke splnění emisních limitů do letošního září, požádá-li o výjimku, pak do září 2018.

Prezident Obama loni navrhl snížit do roku 2030 pokles emisí CO2 v porovnání s rokem 2005 o 32 procent. USA patří k největším znečišťovatelům ovzduší na planetě a v minulosti se odmítaly připojit k závazkům z mezinárodních klimatických konferencí. Obama si však boj s klimatickými změnami stanovil za jednu z priorit. Podle Sama Adamse z Ústavu pro světové zdroje (WRI) je právě tento Obamův plán důležitý pro dodržení pařížské dohody o ochraně klimatu z loňského prosince.

Plán čisté energie (Clean Power Plan) má kritiky z řad republikánů, ale i některých demokratů, kteří se obávají nepříznivých dopadů na ekonomiku. Loni v říjnu napadla skupina států, včele s velkým producentem uhlí Západní Virginií a ropným Texasem, Obamův plán u soudu.

Odpůrcům plánu vyhověl v úterý Nejvyšší soud hlasy pěti ku čtyřem, takže nové nařízení nemůže vstoupit v platnost, dokud soudní pře neskončí.

Plán Obamovy administrativy naopak podpořila necelá dvacítka států spolu s Národní ligou měst, která reprezentuje přes 19.000 amerických měst.

 
 
Reklama