Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pokuta 100 tisíc za porušování zákona při provozu malé vodní elektrárny

Společnost E.ON Trend dostala od České inspekce životního prostředí pokutu za porušování zákona při provozu malé vodní elektrárny na Dyji. Kontrolám malých vodních elektráren se ČIŽP věnuje pravidelně.

Firma při provozu malé vodní elektrárny (MVE 3) ve Vranově nad Dyjí v únoru, dubnu a květnu 2013 opakovaně nedodržela stanovený minimální zůstatkový průtok, čímž mimo jiné ohrozila populaci zvláště chráněných živočichů.

„Přestože vodoprávní úřad stanovil minimální zůstatkový průtok na 2,4 m3/s, byl naměřen nejnižší průtok pouhých 1,6 m3/s. Přitom řeka Dyje je zařazena do soustavy chráněných území evropského významu Natura 2000. Nedodržením minimálního průtoku došlo k ohrožení zvláště chráněného rybího druhu vranky obecné, která v řece žije,“ uvedl Jindřich Mikeš, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně.

Při stanovení výše pokuty inspektoři přihlédli také k tomu, že jde o významný tok zasahující do ochranné zóny Národního parku Podyjí, a je současně hraničním tokem s Rakouskem.

„Kontrolám malých vodních elektráren se Česká inspekce životního prostředí věnuje pravidelně a dlouhodobě. Od roku 2010 do dnešních dnů jsme provedli 608 kontrol těchto zařízení a za zjištěná porušení zákona uložili pokuty v celkové výši více než 1,6 milionu korun. Letos se nám velmi osvědčila spolupráce s vodáky, kteří nás na nedodržování minimálních zůstatkových průtoků také upozorňují,“ připomněl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

 
 
Reklama