Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Prezident Zeman šéfku ERÚ Vitáskovou odvolat neplánuje

Prezident Miloš Zeman neodvolá šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou kvůli sporu o vyplácení podpory za obnovitelné zdroje.

Po dnešním jednání na Hradě to řekli Vitásková a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Vyplacení podpory na začátku prosince projedná vláda, která by měla vyjádřit souhlas s vyhlášením podpory, uvedl Mládek.

Hlavním tématem schůzky byl podle očekávání spor o vyplácení podpory za obnovitelné zdroje, které ERÚ oproti zvyklostem minulých let nechce většině provozovatelů obnovitelných zdrojů pro příští rok vypsat. Podle Vitáskové ze schůzky vyplynulo, že se záležitostí bude zabývat vláda, která by měla úřadu poskytnout garance, aby mohlo být cenové rozhodnutí vypsáno.

"Neříkal bych tomu garance, ale jisté vyjádření toho, že souhlasí s tím, aby paní předsedkyně podporu vyhlásila. Aby nenastaly škody, které by nastaly, pokud podpora vyhlášena nebude," řekl k tomu Mládek.

Zeman podle Vitáskové řekl, že její odvolání nepřichází v úvahu a že nad tím nikdy neuvažoval. Šéfka ERÚ předpokládá, že dokončí své funkční období do léta 2017. "Pan prezident jasně řekl, že odvolávání paní předsedkyně není na stole," potvrdil slova Vitáskové Mládek. I on předpokládá, že Vitásková své funkční období dokončí.

Ještě před jednáním Vitásková novinářům řekla, že o její odvolání usiluje mafie, proti níž bojuje. "Členové mafie by si přáli, aby mě pan prezident odvolal. Občané by si naopak přáli, ať mě ve funkci ponechá. Takže očekávání má každý jiné. Já očekávám, že mě pan prezident vyznamená za boj proti mafii," řekla před dnešní schůzkou Vitásková.

ERÚ minulý čtvrtek rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora. Má jít až o 42 miliard korun. Peníze nemají dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise. ERÚ tvrdí, že by vypsáním podpory překročil zákon. Tzv. notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a od začátku roku 2016. Právě na přelomu desetiletí zažila ČR solární boom. Instalovaný objem solárních elektráren se tehdy zvýšil ze 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.

 
 
Reklama