Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Brusel chce zabránit zmatkům v souvislosti s energetickými štítky

Energetické štítky na spotřebičích by v první řadě měly pomoci zákazníkovi orientovat se na trhu a pomoci mu tak snadno identifikovat energeticky úsporné výrobky. Systém však má určité nedostatky a měl by proto být revidován.

Původní zprávu přinesla francouzská agentura AFP. Ve zprávě se uvádí, že EK uvažuje o zjednodušení a zpřehlednění energetických štítků. Návrh zákona vypracovaný komisí předpokládá návrat k jednoduché stupnici od A až po G.

Ten, kdo dnes nakupuje pračku se sušičkou, může si vybírat z přístrojů s energetickými štítky od A+++ do C. A+++ je přitom nejúpornější spotřebič a s třídou C je výrobek s nejvyšší spotřebou. Přístroje s ještě vyšší spotřebou nesmějí být prodávány. U praček s vyšší kapacitou než čtyři kg jsou nejúspornější výrobky ve třídě A+++ a energeticky nejhladovější přístroje jsou zařazeny do třídy A+. Při srovnání obou spotřebičů – pračky a pračky se suškou – je současný systém pro pračky již nedostačující.

Původně byl systém spuštěn s jednotnou stupnicí A až G. Tímto značením mají být označeny též jiné přístroje jako klimatizace, vysavače, žárovky , myčky nádobí atd.. V důsledku technického pokroku, který ale je u různých výrobků různý, se stalo, že stupnice například u praček již přestala stačit. Stále nové spotřebiče vytvářely tlak na rozšíření označení na A+ až A+++.

Zákazník může tak získat dojem, že všechny výrobky ve třídě A jsou velmi úsporné. Ve skutečnosti rozdíly mezi nimi mohou být obrovské. Například ledničky třídy A+++ mají poloviční spotřebu než ledničky třídy A+.

Komise EU nyní reaguje na tento zmatek. Navrhuje návrat k původní stupnici A až G pro všechny nové spotřebiče. Jejich údaje by měla nově tvořit databázi výrobků. Výjimky by měly platit pouze pro již vyrobené přístroje, které se nacházejí ve skladech a prodejnách.

V současné době je tento návrh diskutován Evropským parlamentem a radou ministru EU. EK se domnívá, že až 25 % výrobků nedosahuje požadované účinnosti. Vytvořením jednotné databáze spotřebičů by orgánům v jednotlivých státech byly zpřístupněny informace sloužící k přesnějšímu srovnání jednotlivých výrobků.

 
 
Reklama