Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Šetřit energií můžeme i na naší zahradě

Pokud se mluví o úsporách, tak nejčastěji v souvislosti s naším domem – konkrétně potom spotřebou energie, nebo náklady spojené s vytápěním.

Málokdo ale ví, že peníze můžeme vyhazovat i v souvislosti s péčí o naši zahradu. Pojďme se podívat na několik možností, jak šetřit i v tomto směru. Není to nic složitého a přitom ušetřené peníze mohou jít i do tisíců korun českých.

Neomezujte se!

Tím hlavním, co je třeba říci, je fakt, že nechceme navádět k tomu, abyste se jakkoliv omezovali a abyste snad péči o zahradu zanedbávali. V daném směru nemáme na mysli ani to, abyste snad šetřili na samotné zahradní technice. A tak neváhejte a kupte si profesionální zahradní malotraktor, protože už ten vám může pomoci šetřit. Díky své všestrannosti zastane několik dalších pomocníků, nehledě na nízkou spotřebu a minimální údržbu. Může se tak v konečném důsledku vyplatit více, než nekvalitní, ale na první pohled levná sekačka.

Šetřete s vodou

Tím hlavním místem, kde můžete ušetřit, je samozřejmě voda. Tu logicky potřebujete na zalévání, ale ne vždy to znamená, že je třeba zalévat vodou pitnou, z vodovodních kohoutků. Vodu lze získat také zdarma, a to samozřejmě tu dešťovou. Stačí správné svody z vaší střechy a již můžete neomezeně plnit připravené nádoby třeba v podobě sudů. Stejně tak lze ale získávat vodu třeba z potůčků, popřípadě z vlastní studny, odkud je také zdarma (pokud pomineme počáteční náklady).

Šetřete i s elektřinou

A jak vlastně zalévat? Většina lidí využívá elektrická čerpadla, ale ani ty nemusí patřit mezi úsporná řešení. Přitom stačí jediné, a to dostatečně velká konev, kterou zalijete stromy, keře, záhony i trávník. A to bez obav z toho, že byste spálili byť jen jedinou kWh elektřiny. I to je cesta, která může v rámci sezony ušetřit pár stovek, ale během několika let je to už velmi zajímavých pár tisíc korun.

 
 
Reklama