Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stánek s občerstvením napájený pouze solární energií

Pan David Tauber z Plzně vymyslel a zrealizoval unikátní projekt - klasický stánek s občerstvením, který je však nezávislý na veřejné distribuční elektrické síti. Projekt je nominován na Energy Globe Award 2014.


Stánek s občerstvením napájený pouze solární energií

Je napájen pouze solární energií prostřednictvím takzvané ostrovní elektrárny.
Stánek navrhl student architektury Ondřej Herlík a společně s Janem Vyškovským z firmy Manumade s.r.o. ho připravili k výrobě a montáži. Nápad Davida Taubera umístit v Plzni stánek pro prodej regionálního pečiva a zároveň vytvořit několik pracovních míst je nadchnul. K sociálnímu aspektu přidali i ten ekologický. Kvalitní místní pečivo je tak nabízeno v prostoru, který́ je postaven ze dřevěných panelů, přičemž dřevo pochází z místních lesů a desky byly vyrobeny 50 km od Plzně. Jako izolace byly použity dřevovláknité desky. Nátěr je proveden ekologickou barvou Teknos, která prodlužuje životnost.

David Tauber se rozhodl vytvořit ostrovní systém, který́ by fungoval soběstačně a ekologicky. Stavba, která byla do značné míry vyrobena z místních zdrojů, tímto aspektem i vizuální podobou podtrhuje to, že na stánku nekoupíte běžné pečivo jako v supermarketu, ale že jde o místní produkci malých kvalitních pekáren s tradicí.

Fotovoltaický ostrovní systém se nabíjí z osmi fotovoltaických panelů umístěných na střeše stánku. Z těchto panelů se dobíjí baterie a z nich se měničem dodává 230 V pro napájení spotřebičů, jako je například kávovar. Skvělá fair trade káva značky Mamacoffee se tak ke klientům dostává vždy čerstvá.

Baterie jsou trakční olověné s možností doplňování destilované vody a o jejich nabíjení se starají dva MPPT regulátory. Ve stánku je umístěna jako záložní zdroj elektrocentrála, kterou ale za dva roky provozu nebylo potřeba použít. Je připravena, kdyby něco selhalo.

Stánek na pečivo a dobroty je v současné době umístěn v Plzni na rohu Gerské a Studentské ulice. Jeho unikátnost je v nezávislosti na elektrickou síť, díky čemuž ho lze kdykoliv přestěhovat kamkoliv.

 
 
Reklama