Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Budoucnost by mohla být pro slapové elektrárny příznivější

V současné době se plánuje výstavba několika slapových farem. Během roku 2015 by měla být u pobřeží Walesu farma s výkonem 10 MW, u skotského pobřeží farma Kyle Rhea s výkonem 8 MW.

Konstruktéři společnosti Siemens představili svůj plán na modernizaci turbíny SeaGen instalované u pobřeží Severního Irska, jež je už nyní nejvýkonnější turbínou svého druhu na světě. V současné podobě poskytuje výkon 1,2 MW a díky otočným rotorům může pracovat za přílivu i odlivu, tedy až 20 hodin denně. Za více než tři roky provozu tak vyrobila přes tři gigawatthodiny energie. A protože elektřiny není nikdy dost, inovovaná turbína s názvem SeaGen-S je koncipována na výstupní výkon 2 MW.

Místo dvou tři čepele
Vyššího výkonu vývojáři dosáhli především přepracováním rotoru. Zatímco stávající turbínu pohání dvě čepele s průměrem otáčení 16 metrů, SeaGen-S bude poháněna třemi čepelemi o průměru rovných 20 metrů. Jde tak v podstatě o obdobu rotoru klasických větrných turbín. Výhoda tří lopatek navíc nespočívá pouze ve vyšším výkonu, ale i v rovnoměrnějším rozložení tlaku vody, který lopatkami otáčí. To je důležité zejména proto, že instalace turbíny má smysl pouze v místech, kde jsou mořské proudy dostatečně silné na to, aby dokázaly turbínu roztočit do efektivních otáček.


Oba rotory stávající turbíny Seagen jsou navzdory své velikosti (průměr otáčení je 16 metrů) značně pohyblivé a zároveň jsou schopny rotace v rozsahu 180°, díky čemuž může turbína vyrábět energii během přílivu i odlivu. Pro snazší údržbu lze zařízení vytáhnout nad hladinu.
Pro představu, v úžině Strangford Lough, v níž je instalována turbína SeaGen, dosahuje vodní proud rychlosti téměř 9 km/h. Místa, která poskytují dostatečnou hnací sílu pro rotory a současně umožňují výstavbu turbíny, však nejsou k dispozici u každého útesu. Je tedy nasnadě, že slapové turbíny budou stavěny po skupinkách do farem, aby maximálně využily potenciál dané lokality (tedy podobně, jako větrné elektrárny).

V současné době se plánuje výstavba několika slapových farem. Během roku 2015 by měla být u pobřeží Walesu uvedena do provozu farma sestávající se z pětice turbín Seagen-S, jež budou vyrábět 10 MW elektrické energie – tedy zhruba tolik, kolik spotřebuje 10.000 domácností. U skotského pobřeží má vyrůst farma Kyle Rhea s výkonem 8 MW.


Celkový potenciál využitelné slapové energie je odhadován na 800 terawatthodin, což představuje přibližně tři až čtyři procenta z celosvětové energetické spotřeby. Je tedy pravděpodobné, že slapové elektrárny budeme u pobřeží vídat stále častěji.

Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama