Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příprava větrného parku u Lichkova a Mladkova byla pozastavena

Společnosti Synergion Hraniční vrch a Synergion Mladkov pozastavily svůj záměr vybudovat u obcí Lichkov a Mladkov na Orlickoústecku větrný park.

Měl být největší v Pardubickém kraji a vzbuzoval u části veřejnosti silné výhrady. Firma požádala ministerstvo životního prostředí o okamžité ukončení procesu posuzování vlivů záměru na životní prostředí (EIA). Neznamená to však ukončení celého projektu, řekl ČTK předseda představenstva obou společností Jiří Mařas.

"Ze strany ministerstva byly dány nějaké výtky, které se zkumulovaly v posudku. Je na investorovi, aby se s nimi vypořádal a případně ten proces znovu nastartoval a odstranil je," uvedl Mařas. Podle něj potřebuje investor více času na přípravu studie EIA.

Podle záměru mělo v pohraniční oblasti být sedm stožárů s vrtulemi o výšce 150 metrů se soustrojími o celkovém instalovaném výkonu 14 megawattů (MW). Plán, který se připravoval několik let, vyvolal u části veřejnosti odpor, lidé měli obavy hlavně z narušení rázu krajiny. V Lichkově se kvůli větrným elektrárnám uskutečnilo v roce 1997 referendum, více než 90 procent hlasujících s výstavbou souhlasilo. Lichkovská radnice k záměru připomínky neměla, naopak nesouhlasné stanovisko zaslal hejtman Pardubického kraje i polské sdružení Roza Klodzka. V Mladkově se sice výhrady rovněž objevily, k referendu však obec nedospěla.

Výroba větrné energie v Pardubickém kraji už několik let stagnuje. Instalovaný výkon větrných elektráren se od roku 2009 drží na hodnotě 19,3 MW, minulý rok dodaly do sítě 19,1 gigawatthodin elektrické energie.

 
 
Reklama