Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplo z podzemní dráhy bude vytápět stovky domů

Primátor Londýna podporuje úspory a místní zdroje energie. Větrací vzduch z londýnského metra a teplo z rozvodny elektřiny bude vytápět stovky bytových domů.

Na základě dohody mezi radnicí městské části Islington, primátorem Londýna a společnostmi UK Power Networks a Transport for London budou využívány místní zdroje odpadního tepla k vytápění obytných budov a zábavného centra. Výsledkem bude levnější a ekologičtější teplo.

Teplárenská společnost Bunhill Heat and Power, která je provozována radnicí čtvrti Islington, v současnosti dodává teplo do více než 700 domů. Teplárenská síť společnosti bude rozšířena, aby mohla využívat místní zdroje odpadního tepla – větrací vzduch z londýnského metra a teplo z rozvodny elektřiny.

Primátor Londýna Boris Johnson chce více podporovat lokální produkci tepla a elektřiny od menších výrobců, jako je například právě společnost Bunhill, a razit cestu pro další projekty využívající místní zdroje odpadního tepla v hlavním městě namísto zbytečného vypouštění tepla do atmosféry. Primátor proto mimo jiné požádal britského regulátora OFGEM o vydání licence, která umožní londýnským čtvrtím a dalším veřejným vlastníkům zdrojů obchodovat s energiemi na lokální úrovni. Cílem primátora je do roku 2025 snížit v Londýně emise CO2 o 60 % a zvýšit podíl lokálních zdrojů na 25 %.

Pokud bude projekt úspěšný, lze jej snadno zopakovat v dalších částech Londýna, kde jsou rozvodny elektřiny a výduchy vzduchu z metra.

Podrobný přehled zdrojů odpadního tepla v Londýně, které vypracovala společnost Buro Happold, je k dispozici na adrese: http://www.london.gov.uk/priorities/environment/tackling-climate-change/energy-supply

 
 
Reklama