Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Již žádné elektroinstalace v datových centrech

Výzkumné oddělení firmy Microsoft došlo k závěru, že pro napájení datových center je výhodnější lokální výroba elektřiny v palivových článcích, než dodávky ze sítě.

Otázku energetické soběstačnosti a spolehlivosti dodávek elektřiny řeší nejen jednotlivci a obce (viz článek Na cestě k energetické soběstačnosti obcí a regionů), nebo celé státy a regiony (Rozdílné pohledy na energetickou soběstačnost, udržitelnost a bezpečnost), ale například i velké firmy provozující datová centra. Příkladem je studie firmy Microsoft, která dospěla k závěru, že v dohledné době bude výhodnější instalovat v datových centrech palivové články vyrábějící elektřinu v místě spotřeby, než drahou a komplikovanou elektroinstalaci.

V současnosti jsou ceny palivových článků vysoké. Důvodem jsou zejména malé výrobní série. Podle prognóz amerického Department of Energy (DoE - ministerstvo pro energetiku) by však ceny do roku 2020 mohly klesnout na úroveň kolem 1 $/W. Prognóza je založena na ceně platiny, která tvoří zhruba třetinu nákladů na výrobu palivového článku. Podle jiných studií se prognózy cen palivových článků v roce 2020 pohybují v rozsahu 1,5 až 5 $/W.

Náhrada poměrně komplikované a drahé infrastruktury pro rozvod elektřiny jednodušší infrastrukturou pro rozvod plynu sníží nároky na obestavěný prostor. Skutečnost, že se elektřina vyrábí v místě spotřeby může snížit celkovou spotřebu energie datového centra až o 20 %. Výhodou je rovněž vyšší spolehlivost dodávek plynu ve srovnání se spolehlivostí dodávek elektřiny (v USA se jedná o 99,9 % u elektřiny a 99,999 % u plynu.

Na druhou stranu palivové články vyrábějí elektřinu z plynu pouze s určitou účinností, zbývající energie paliva se uvolní ve formě tepla, což zvýší jak investiční, tak provozní náklady na chlazení.

Při zahrnutí všech uvedených skutečností se při cenách palivových článků v rozmezí 3 až 5 $/W sníží investiční náklady kompletního datového centra (bez počítačů) o 15 až 20 %. Provozní náklady se v případě palivových článků PEMFC sníží asi o 5 %, u technologie SOFC by vzhledem k vyšší účinnosti mohla být úspora provozních nákladů vyšší.

Studie neřešila některé problémy spojené s použitím palivových článků v datových centrech, zejména skutečnost, že palivové články nejsou schopny s dostatečnou rychlostí reagovat na rychlé změny spotřeby datových serverů.

Celá výzkumná zpráva je v příloze.

 
 
Reklama