Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Referenční instalace systému Maximizer od společnosti Tigo Energy

Přinášíme zajímavé zkušenosti z instalace systému Maximizer od společnosti Tigo Energy. S realizací to vypadalo bledě, ale pro nás to byla výzva!

Náš zákazník, říkejme mu pan D., měl zájem o stavbu fotovoltaické elektrárny. Kolegové k němu tedy vyrazili na obhlídku střechy. Střecha ale nebyla pro stavbu standardně řešené FVE příliš vhodná – bylo zde stínění komínem, okrajovými atikami i klimatizačními jednotkami, což by znamenalo výrazné snížení výroby energie. Navíc se jednalo o dům s plochou střechou, kde by šikmé umístění panelů při běžném způsobu realizace znamenalo, že by se využitelná plocha již tak malé střechy z důvodu vzájemného stínění panelů zmenšila na méně než polovinu.

S realizací to vypadalo bledě, ale pro nás to byla výzva!

S omezenou plochou jsme se vypořádali východo-západním kladem panelů, který je pro tyto situace optimální. Panely s touto orientací a sklonem 15° se vzájemně prakticky nestíní a navíc tím zákazník získá rovnoměrnější rozložení vyráběného výkonu v rámci dne. To následně umožňuje využívání většího množství vyráběné elektrické energie a tedy rychlejší návratnost.

Se stíny jsme si v rámci možností poradili pečlivým návrhem rozmístění panelů, ale jen to by bylo málo, protože vyhnout se částečnému stínění některých panelů nebylo možné. A při standardním řešení FVE by nižší výkon těchto panelů brzdil celý vzájemně propojený okruh. Ale přesně pro tyto situace je určen systém Tigo Maximizer!


JOYCE ČR, s. r. o.
logo JOYCE ČR, s. r. o.

Firma JOYCE ČR, s.r.o. byla založena v roce 1996. Hlavními obory činnosti jsou komunikační technologie a alternativní zdroje energie s působností v České i Slovenské republice. Naše vize: JOYCE = symbol kvality a trvalé hodnoty. S námi budete Jedineční, ...

 
 
Reklama