Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výroba dřevěných pelet letos poprvé překoná hranici 200 tisíc tun

O 40 000 tun se má letos navýšit celková česká produkce dřevěných pelet. Našim největším peletárnám se daří, a tak investují do technologie a navyšují výrobní kapacitu.

Každý rok je u nás instalováno více než tisíc kotlů na pelety, a to v rodinných domech i větších objektech. Kotel na pelety vytápí například zámek Úmonín nebo krkonošskou Martinovu boudu. Letos jejich počet navýší i tzv. kotlíkové dotace, které se z Moravskoslezského kraje rozšíří do dalších tří krajů. Žadatelé budou moci získat příspěvek až 60 tisíc Kč.

Poslední čtyři roky byly pro odvětví výroby dřevěných pelet stabilizační – jejich výroba dosahovala 160 tisíc tun ročně. Letos české peletárny zřejmě překročí svoji dosavadní metu – 200 tisíc tun vyrobených pelet. Rekord bude společným dílem velkých i středních peletáren. 110 tisíc tun vyrobí tři největší české podniky a ty střední a malé se postarají o zbytek.

Přestože je peleta lokální surovina, spotřebuje se doma jen třetina produkce, asi 50 tisíc tun. Zbytek firmy vyvážejí především do Rakouska, Německa, Švýcarska a Itálie. Ve srovnání s těmito zeměmi je česká peleta dosud nejlevnější – tuna stojí 238 EUR, zatímco ve Švýcarsku je to 390 EUR. Zájem o vytápění dřevěnými peletami ale stoupá i v Česku, každý rok je instalováno tisíc kotlů nebo i interiérových kamen v soukromých rodinných domech, ale také ve veřejných prostorech, jako je zámek Úmonín nebo školka ve Valašském Meziříčí, i například ubytovacích zařízeních, jako je Martinova bouda v Krkonoších. Celkový počet budov, které jsou vytápěny kotlem na pelety, se u nás odhaduje na 15 tisíc.


Pelety, foto Česká peleta

„Výrobci dřevěných pelet se shodují, že by rádi prodávali větší část svojí produkce doma. Pelety se vyrábějí lisováním dřevních pilin, tedy z přebytků českých dřevařských pil, a bylo by dobré, kdyby se domácí dřevo také doma spálilo. Dlouhé vývozní vzdálenosti navíc peletárnám krátí marže,“ vysvětlil Vladimír Stupavský, který jako předseda Klastru Česká peleta mluví za pětačtyřicet českých výrobců a prodejců pelet i kotlů na jejich spalování.

Domácí spotřebu dřevěných pelet by letos měly zvednout tzv. kotlíkové dotace, v nichž Ministerstvo životního prostředí a kraje podporují výměnu starých, neefektivních kotlů s ručním přikládáním za nové, automatické kotle. Dotace loni úspěšně běžela v Moravskoslezském kraji a letos se rozšiřuje rovněž do Středočeského, Ústeckého a Jihomoravského. Kdo si pořídí kvalitní peletový kotel ve 4. emisní třídě, ten může dostat příspěvek až 60 tisíc korun.


Peletová matrice, foto Česká peleta
Právě výška počáteční investice bývá hlavní překážkou pro ty, kteří by rádi začali topit peletami. Roční náklady jsou totiž potom nízké, pro běžný rodinný dům se pohybují mezi 25 až 30 tisíci Kč.

TIP

Při nákupu pelet hledejte kulaté logo ENplus. Mezinárodní certifikát zajišťuje nejen vysokou kvalitu paliva, ale rovněž odpovídající skladování a dodávku distribuční firmou. Zatímco v Německu a Rakousku je certifikováno až 90 % vyrobených pelet, u nás jsou to zatím dvě třetiny produkce a další firmy se k certifikaci chystají.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...

 
 
Reklama