Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Společnost Ruukki vyvinula fasádu s plně integrovaným solárním panelem

Fotovoltaický systém RUUKI je plně integrovaný do fasády. Systém solární energie nezávisí na slunečním teple, ale jen na jeho záření. Systém umožňuje výrobu energie i na místech, kam nedopadají přímé sluneční paprsky.

 fasáda s plně integrovaným solárním panelem
Fasáda RUUKI s plně integrovaným solárním panelem

Fasáda se solárním panelem byla vyvinuta pro aplikaci v budovách vysokého architektonického standardu, které vyhovují stále přísnějším ekologickým předpisům. Systém, který byl vyvinut a patentován společností Ruukki, je zcela integrován do fasády a je na trhu cenově nejvýhodnějším způsobem, jak vytvořit plně zasklenou fasádu, která produkuje energii ze slunce. Systém umožňuje výrobu energie dokonce i na místech, kam nedopadají přímé sluneční paprsky, protože technologie dokáže využívat slunečních paprsků i při oblačném počasí. V zasněžených oblastech a blízko u vody zvyšuje systém svůj výstup díky odraženým paprskům.

„Fasáda se solárním panelem je odpovědí společnosti Ruuki na potřeby výroby energie z obnovitelných zdrojů. Hlavním poselstvím výrobku je dlouhodobě udržitelný rozvoj a ekologie, které jsou kombinovány s nejnovějšími technologickými inovacemi společnosti Ruukki a nejmodernějšími technologiemi, které jsou k dispozici,“ říká Jouni Metsämäki, SVP, Building Components, při Ruukki.

Ve fasádě průměrně velké budovy úřadu ve Finsku, například, může solární panel Ruukki vyrobit 18 000 kWh elektřiny za rok. To je dostatečné množství pro naplnění roční potřeby středně velkého, elektricky vytápěného rodinného domu. Výstup a kapacita mohou být snadno zvýšeny podle dostupné plochy a požadované kapacity.

Plná integrace do fasády

„Unikátní koncepce systému solárních panelů Ruukki spočívá v plné integraci do fasády budovy, jak funkčně, tak i vizuálně. Téměř kompletně černá, plně zasklená fasáda umožňuje řešení s vysokým architektonickým standardem,“ říká architektka Laura Paunila v Ruukki. Byly použity neviditelné upevňovací prvky a díky své rovnoměrné barevnosti působí moduly PV, založené na technologii tenké fólie, esteticky příjemně, narozdíl, například, od panelů z krystalického křemíku.

Fasáda se solárním panelem je ideální nejen pro konstrukce úředních a komerčních budov, ale také pro obytnou a obchodní výstavbu. Systém neomezuje výběr základních materiálů nebo druhů budovy a fasáda může být instalována v nově postavené i renovované konstrukci a na různých základech.

Pružný, variabilní design a snadné provedení

Fasáda se solárním panelem je nejsnadnějším a nejefektivnějším způsobem, jak vyrobit elektřinu v budově. Systém je založen na modulárních solárních nebo PV panelech, které byly vyrobeny ze zasklených PV modulů a ocelového panelového systému typu Rainscreen společnosti Ruukki. Moduly jsou skoro černé. Mohou být kombinovány s jinými fasádními produkty Ruukki a jsou součástí návrhové palety Ruukki Design Palette, která zahrnuje fasádní výrobky umožňující volné určování rozměru a tvaru dalších komponentů fasády. PV moduly jsou založeny na technologii tenké fólie CIGS (Copper Indium Gallium Diselenide), což je běžně používaná technologie v solárních článcích.

Fasáda se solárním panelem má podobnou strukturu jako fasáda s panelem Ruukki Liberta Rainscreen a způsob instalace je stejný jako u běžné fasády Ruukki. Fasáda byla předem připravena a dodávka obsahuje všechny komponenty a náležitosti, které jsou na místě třeba. Předem byl připraven také kabelový systém. Instalace v terénu je tedy rychlá a snadná.

Pro více informací prosím kontaktujte: Jouni Metsämäki, SVP, Stavební komponenty, Ruukki Construction, tel. +358 20 592 9114

 
 
Reklama