Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda schválila akční plán pro biomasu

Vláda dnes schválila akční plán pro biomasu na roky 2012 až 2020, který řeší budoucnost tohoto obnovitelného zdroje v Česku.

Smyslem materiálu je upřesnit přínosy biomasy a umožnit její efektivnější využití. ČTK to po jednání kabinetu sdělil Jakub Stadler z tiskového odboru vlády.

Materiál doporučuje využívání biomasy zejména při kombinované výrobě elektřiny a tepla. Finanční podpora biomasy by také provozovatele těchto energetických zdrojů měla motivovat k větší efektivitě. Biomasa by podle materiálu měla být více využívána i pro topení v domácnostech místo uhlí.

Akční plán pro biomasu podotýká, že energetické využívání biomasy je nákladnější než spalování uhlí. Je proto nutné biomasu nadále podporovat dotacemi jako součást obnovitelných zdrojů. Finanční podpora má být ale podle návrhu zefektivněna. "Současný systém podpor je možno zhodnotit jako nekoordinovaný a ekologicky kontraproduktivní," stojí v materiálu.

Využití biomasy v Česku v posledních letech rostlo a aktualizovaná energetická koncepce počítá s dalším přibýváním větších lokálních zdrojů i s biomasou v domácnostech. V českých domácnostech je nyní v provozu asi 15.000 automatických kotlů na dřevěné pelety do výkonu 50 kilowattů. Celkový instalovaný výkon zdrojů na biomasu činí přes 1600 megawattů a je druhý nejvyšší z obnovitelných zdrojů. Fotovoltaické elektrárny mají instalovaný výkon téměř 2000 MW.

 
 
Reklama