Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Obnovitelné zdroje v Německu dodaly více než čtvrtinu elektřiny

Podíl fotovoltaiky vzrostl o 47 %, celková spotřeba elektřiny klesla, spotřeba plynu díky mrazivé zimě mírně stoupla.

Spolkový svaz energetiky a vodního hospodářství (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft - BDEW) zveřejnil pololetní čísla o výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů.

V první polovině roku 2012 vytvořily obnovitelné zdroje energie v Německu nový rekord. Poprvé byla v prvním pololetí překročena hranice 25 %, v loňském roce to bylo 21 %. Podle informací BDEW obnovitelné zdroje vyrobily 67,9 TWh elektřiny (v prvním pololetí 2011 to bylo 54,6 TWh), což představuje čtvrtinu německé spotřeby v tomto období.

Energie větru se podílela 9,2 % (2011: 7,7 %), udržuje si tak postavení nejdůležitějšího obnovitelného zdroje. Biomasa, do níž jsou v Německu zahrnuty i bioplynové stanice, se podílela 5,7 % (2011: 5,3 %). Podíl fotovoltaiky se zvýšil o 47 % a dosáhl 5,3 % (2011: 3,6 %). Fotovoltaika již v loňském roce předběhla vodní elektrárny, jejichž podíl letos dosáhl 4 % (2011: 3,2 %). Podíl elektřiny z ostatních obnovitelných zdrojů a ze spalování odpadu byl 0,9 %, stejně jako v roce 2011.

Kromě toho BDEW zveřejnil nejnovější údaje o spotřebě elektřiny a plynu v první polovině roku 2012. Spotřeba plynu vzrostla o 0,4 %. Spotřeba plynu na výrobu elektřiny a tepla v elektrárnách a teplárnách se sice snížila, v důsledku chladného počasí v únoru a v dubnu se však výrazně zvýšila spotřeba plynu na vytápění u maloodběratelů. Na druhou stranu spotřena elektřiny se snížila o 1,4 % zejména v důsledku snížení spotřeby v energeticky náročných odvětvích železa a oceli, základních chemikálií a papíru.

zdroj: bdew.de

 
 
Reklama