Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Větrná elektrárna Siemens o výkonu 6 MW a délkou lopatek 75 metrů

Průměr kružnice větrné elektrárny Siemens, kterou lopatky při rotaci opisují, je celých 154 metrů, tedy téměř dvojnásobek rozpětí křídel Airbusu A-380.

S výrobou větrných elektráren začala společnost Siemens před třiceti lety. Tehdy měly lopatky pohánějící turbínu délku pět metrů a výkon elektrárny se pohyboval kolem 30 kilowattů. Na obrázcích je vidět, kam se vývoj za pouhá tři desetiletí posunul.

Každá ze tří laminátových lopatek pro novou elektrárnu o výkonu 6 MW má délku 75 metrů. Průměr kružnice, kterou lopatky při rotaci opisují, je celých 154 metrů, tedy téměř dvojnásobek rozpětí křídel Airbusu A-380. Vývojáři se při konstrukci elektrárny museli vypořádat nejen s ohromnými silami, které na takto dlouhé lopatky při rotaci působí, ale i s přepravou. Součásti bylo totiž třeba přepravit z více než 300 km vzdálené továrny na dánské pobřeží, kde je elektrárna instalována.


Každá ze tří laminátových lopatek má délku 75 metrů

Průměr kružnice, kterou lopatky při rotaci opisují, je celých 154 metrů, tedy téměř dvojnásobek rozpětí křídel Airbusu A-380

Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama