Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaika a akumulace - webinář InterSolar

Příští týden se koná v Mnichově veletrh InterSolar - jedna z největších akcí v oblasti solární techniky. Jedním z velkých témat je akumulace elektřiny; k tématu byl uspořádán v úterý večer webinář.

Posluchači měli možnost se prostřednictvím Internetu seznámit se základními možnostmi akumulace elektřiny a/nebo vybraných energetických služeb. Webinář byl sice přednostně zaměřen na americké publikum, časově byl však umístěn s ohledem na možnost účasti i evropských posluchačů. Začátek webináře byl pro posluchače ze západu USA v 9:00 hodin, zatímco pro posluchače z východu začínal v poledne. Ve střední Evropě uvedeným časům odpovídá 18:00 hodin večer.

Akumuace elektřiny může snížit zatížení elektrizační soustavy nebo pomoci vyrovnat rozdíly ve výrobě a spotřebě. V případě samotné fotovoltaiky na jedné straně zvyšuje efektivnost využití energie ze slunečního záření a na druhé straně umožňuje zvýšit podíl obnovitelných zdrojů v elektrizační soustavě i kvalitu dodávky elektřiny. Pro koncové uživatele může akumulace kromě zajištění dodávek v případě výpadku sítě vést i ke snížení nákladů na elektřinu.

V celkové akumulační kapacitě dosud drtivě převažují přečerpávací elektrárny, akumulátory všech typů pokrývají cca 10 % akumulační kapacity, podíl všech ostatních způsobů akumulace je méně než 1,5 %.

Webinář byl upoutávkou na veletrh InerSolar Europe, který se koná příští týden v době od 13. do 15. června v Mnichově. Termínově se s veletrhem částečně překrývá odborná konference, která proběhne od 11. do 14. června. Na obou akcích bude akumulace elektřiny jedním z hlavních témat.

Celý webinář je ze záznamu dostupný zde (v angličtině)

Seminář moderovala Daniela Schreiber, M.A., výkonná viceprezidentka EuPD Research. Přednášeli Martin Ammon, diplomovaný ekonom, Senior Research Manager EuPD Research a Janice Lin, zakladatelka a výkonná ředitelka California Energy Storage Alliance a Managing Partner ve Strategen Consulting LLC






 
 
Reklama