Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaika: hrozí bankrot čínské firmě LDK Solar?

Přední čínská fotovoltaická firma LDK Solar údajně podle čínského týdeníku Nanfang Zhoumo směřuje k bankrotu z důvodu obrovského dluhového zatížení a propadu globálního trhu se sluneční energií.

Podle posledního vydání čínského týdeníku Nanfang Zhoumo, který je vydáván v jihočínském Kantonu (Guangzhou), trápí v posledních měsících firmu LDK prozatím neověřené zvěsti o riziku konkurzu. Investoři se proto snaží zbavit svých podílů ve firmě a regionální klienti pozastavují objednávky produktů.

Podle agentury Reuters firma LDK pozdržela v dubnu vydání finančního reportu za 4. čtvrtletí 2011, ve kterém oznámila ztrátu ve třetím čtvrtletí v řadě. Podle dalších zpráv se chystá propuštění až pětiny zaměstnanců. Hlavním důvodem je výrazný převis nabídky nad poptávkou.

Zvěsti zveřejněné týdeníkem Nanfang Zhoumo rovněž tvrdí, že LDK Solar již požádala o konkurzní ochranu vádu provincie Ťiang-si (Jiangxi), ale žádost byla zamítnuta s ohledem na velikost firmy a její význam pro regionální ekonomiku.

Server MacroAxis hodnotí riziko bankrotu v příštích 24 měsících na 50 %. Průměr technologických firem je 41 %, v polovodičovém průmyslu 31 %. Nad 90 % je riziko bankrotu vysoké.

Vedení firmy se v médiích k otázce možného konkurzu nevyjadřuje.

Propad cen fotovoltaických panelů a prudké snižování výkupních cen v EU již vedlo k bankrotu několika firem. Mezi jinými se jedná o kdysi největšího výrobce krystalických křemíkových článků Q-cells nebo americkou firmu Solyndra. Problémům čelí i největší výrobce tenkovrstvých kadmium-telluridových panelů First Solar.

 
 
Reklama