Kukuřičné zrno jako palivo pro spalování?
Na kukuřici lze pohlížet jako na vydatný energetický zdroj. Bohužel u mnoha lidí naráží tento pohled na etiku - nemůžeme přece spalovat potraviny! Zkusme se ale podívat na tuto technologii z jiné strany.
Dříve než si sami odpovíte na tuto otázku, přečtěte si následující přehled faktů.
- kukuřice je v našich podmínkách velmi běžný produkt, je snadno dostupná, je zde doma
- kukuřici umíme v našich podmínkách vypěstovat, sklidit, převážet a uskladnit - veškerá technika pro tyto činnosti je běžná, není nutné pořizovat nová zařízení a technologie
- kukuřice se dá vypěstovat velmi rychle, lze dokonce pěstovat "kdy je potřeba" a to každý rok jinde a na jiné rozloze
- kukuřice je perfektní přírodní "peletkové" palivo
- má nulový negativní efekt na životní prostředí
- kukuřice má velmi vysokou výhřevnost (16,3 MJ/kg)
- hoří bez zápachu a protivného kouře
- spálením vzniká velmi málo popele (do 5%)
- popel je možné použít v zahradách pro doplnění živin v půdě, prospěje i vašemu trávníku
- spalováním kukuřičného zrna se uvolňuje velmi málo škodlivin a emisí
- skladování kukuřičného zrna lze v jakýchkoliv suchých a čistých prostorách, jediné, na co se musí dát pozor, jsou hlodavci a jiní škůdci
- pro spalování lze použít méně kvalitní nebo zničenou kukuřici, kterou nelze využít pro potravinářské nebo krmné účely
- pěstování kukuřice je v našich podmínkách přirozené, místní flora a fauna "umí" s kukuřicí žít
- díky spalování v místě výroby odpadá nutnost drahé dopravy
- pro farmáře je kukuřičné zrno z vlastní produkce tím nejlevnějším palivem vůbec!