Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zlatá střecha Nelumbo - projekt, který posouvá využití solární energie na novou úroveň

Doposud byla u FVE problémem počáteční investice. Nelumbo připravil projekt, elektrárnu postaví a připojí na vlastní náklady a veškerá elektřina, kterou vyrobí je zákazníkovi k dispozici zcela zdarma.


Společnost Nelumbo připravila možnost, jak čerpat výhod čisté energie ze slunce bez toho, aby zákazník zaplatil jedinou korunu.

K tomu, aby zájemce mohl získat tuto nabídku, stačí uzavřít se společností Nelumbo smlouvu o provozování fotovoltaické elektrárny na střeše vašeho domu na dobu 20 let. Elektrárnu bude zapojena v režimu tak zvaného zeleného bonusu, což znamená, že veškerá její výroba půjde do rozvodů v budově. Po celé toto období tak bude její výroba plně k dispozici a cokoli z ní majitel domu dokáže spotřebovat, bude jeho zcela zdarma. Společnosti si ponechá pouze tržby ze zeleného bonusu a prodeje případných přebytků do sítě. Elektrárna bude plně servisována společností Nelumbo.

Navíc může majitel domu elektrárnu na své střeše kdykoli odkoupit za alikvotní cenu a využít pak její plný přínos – úsporu i dotované výkupní ceny. Podmínkou je jižně orientovaná střecha bez zastínění s prostorem pro umístění elektrárny s minimálním výkonem 5 kWp. U klasické sedlové střechy je to zhruba 40 m2.

Nelumbo předpokládá, že by do konce roku 2012 mohl být vlastníkem virtuální elektrárny o výkonu několika set kilowatt. A zbavit tak závislosti na současných dodavatelích energie desítky domácností i firem. Domácnosti mohou díky tomuto projektu ušetřit až polovinu svých výdajů za elektřinu. Firmy pak mohou získat dokonce až 30 MWh energie zdarma.

Společnost Nelumbo spol. s r.o. byla založena v roce 2001. Jako jedna z prvních firem v České republice se věnovala využívání energie ze slunce. Zpočátku dodávala termální solární systémy a od roku 2004 zařadila do svého sortimentu i fotovoltaické elektrárny. Od té doby nainstalovala přes sto termálních systémů a více než 35 MW fotovoltaických zdrojů. V roce 2011 otevřela pobočky na Slovensku a v Kanadě.

 
 
Reklama