Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Produkce dřevěných pelet v Česku loni vzrostla na 160.000 tun

Loni se jich v Česku vyrobilo kolem 160.000 tun, což je meziroční nárůst o zhruba 15 procent. V tuzemských kotlích se spálila zhruba třetina, zbytek mířil do zahraničí.


Na tiskové konferenci to řekl Vladimír Stupavský z klastru Česká peleta. Podle Stupavského by se tuzemská spotřeba pelet měla v dalších letech zvyšovat. "Vytápění peletami je levnější nežli například plynem, topným olejem nebo elektřinou. Ušetřit lze až třetinu nákladů ročně," uvedl.

Investice do kotle na pelety je poměrně vysoká, ceny se pohybují od 60.000 do 200.000 korun. Při nákupu kotle za zhruba 80.000 Kč by se ale průměrné domácnosti investice měla podle Stupavského vrátit asi za pět let. Cena pelet se pohybuje kolem pěti až 5,5 koruny za kilogram. Podle Stupavského se vyplatí nakupovat pelety v létě, kdy bývají až o 30 procent levnější.

V minulých letech rostl také prodej kotlů na pelety díky dotačnímu programu Zelená úsporám. "Prodalo se až 4000 kotlů ročně," uvedl Stupavský. Podle odborníků je však situace na trhu s peletami nejistá kvůli rostoucí ceně pilin a jejich nedostatku. Mezi výrobci pelet mají šanci na přežití zejména ti, kteří jsou ve stejném areálu s pilou a mají zajištěn odběr suroviny. Naopak menší výrobci, kteří musí piliny shánět na trhu, mohou mít problémy.

 
 
Reklama