Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ministerstvo zemědělství obnoví dotace na bioplynové stanice

Ministr zemědělství Petr Bendl na dnešní konferenci o biomase pro energetické využití oznámil, že "v řádu dnů" obnoví investiční dotace na bioplynové stanice, které zastavil jeho předchůdce.

Ministr ve své přednášce mimo jiné uvedl: "Biomasa a biopaliva jsou aktuálním tématem dneška nejen v zemědělství, přesněji také v zemědělství. Ministerstvo zemědělství považuje biomasu za kvalitní zdroj obnovitelné energie. Česká republika má potenciál, který není využíván efektivně a ekonomicky. Rozumím zájmu zemědělců, protože výroba energie by mohla snižovat cenu zemědělské produkce a tím zvyšovat konkurenceschopnost zemědělství. Přesto považujeme (energetickou) biomasu za sekundární. Pro zemědělství je primární výroba potravin. Využívat by se měly přednostně odpady z primární produkce."

V závěru přednášky ministr Bendl oznámil, že se rozhodl obnovit investiční dotace pro bioplynové stanice. Jedná se však o výjimečný krok, který se nebude opakovat. Budou dotaženy pouze žádosti podané v rámci výzvy, kterou zrušil jeho předchůdce.

 
 
Reklama