Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

50% úspora energie na LED pouličním osvětlení v Arraiolos, Portugalsko

V ulicích historického centra portugalského města Arraiolos byl instalován energeticky efektivní systém pouličního osvětlení využívající LED technologii v kombinaci s inteligentním systémem řízením provozu.

Tento projekt byl realizován společností Schréder, výrobcem pouličního osvětlení, ve spolupráci se společností OSRAM Opto Semiconductors. Nové městské osvětlení má přinést 50% úsporu elektrické energie.

Portugalské Arraiolos je známé díky svým tradičním kobercům a více než 700 let starému hradu. Město, ze kterého na vás všudypřítomně dýchá historie, dnes zároveň symbolizuje budoucnost. Důvod je následující: když bylo rekonstruováno veřejné osvětlení, zastaralé a neúčinné pouliční lampy v historickém jádru města byly kompletně nahrazeny novými svítidly, která využívají efektivní LED technologii v kombinaci s inteligentním systémem řízení provozu.

Golden Dragon LED: Splňuje požadavky historických měst

Společnost Schréder, dodávající řešení v oblasti veřejného osvětlení, zrealizovala ve spolupráci s výrobcem polovodičů OSRAM Opto Semiconductors první energeticky velmi efektivní systém pouličního osvětlení v Portugalsku. Ulice města Arraiolos nyní osvětluje 400 liniových svítidel “Rivara” od společnosti Schréder, jejichž design je dílem návrhářů z ateliéru ECLIPz. Každé těleso je opatřeno 36 LED diodami (3000 K) typu Golden Dragon Plus, které vyzařují teplé bílé světlo. Jejich široký vyzařovací úhel 170° zajišťuje vyrovnané a rovnoměrné osvětlení okolí při výrazně nižší spotřebě energie ve srovnání s běžnými sodíkovo-halogenidovými výbojkami. A nejen to, nová svítidla splňují specifické požadavky historických center. Jejich přirozené světlo s hodnotou CRI 82 vytváří příjemné prostředí plné teplých barev. Výsledkem je, že ulice v centru Arraiolos si i v noci uchovávají stejnou eleganci, jakou mají během dne.

Diody Golden Dragon Plus-LED se vyznačují výjimečným barevným podáním a příjemnou, teple bílou barvou světla. Vedle toho zvyšují bezpečnost, protože viditelnost v okolí je mnohem lepší oproti jiným řešením. Proto jsme zvolili pro svůj pilotní portugalský projekt výrobky společnosti OSRAM Opto Semiconductors,” říká Miguel Sampaio de Mattos, generální ředitel Schréder Portugal.

Další úspory díky LMS

Významnou součástí této instalace je inteligentní systém řízení, který umožňuje pouliční osvětlení centrálně ovládat. Intenzitu osvětlení lze u každého svítidla programovat a jejich světlo je navíc možné směrovat přesně tam, kam je potřeba. Kombinace řízeného ovládání a efektivní technologie LED umožní v Arraiolos dosáhnout nejen významného snížení spotřeby energie o 50 %, ale také několikanásobného snížení objemu emisí CO2.

 
 
Reklama