Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zlatá medaile veletrhu SHK pro solární systém ROTEX Solaris

Solární systém ROTEX Solaris pro ohřev vody a vytápění využívá převratnou technologii - beztlaký „drain-back“ solární systém - k získávání energie ze slunce přímo vodu z beztlakého plastového zásobníku ROTEX.

Zlatá medaile je prestižní ocenění, které uděluje u příležitosti veletrhu SHK Brno, komise složená z předních odborníků v oblasti technického zařízení budov. Ocenění je uděleno výrobkům a službám, které zákazníkovi nabízejí technologicky výjimečná řešení. Z 20ti přihlášek byly uděleny 4 zlaté medaile.

Voda v zásobníku slouží pouze pro akumulaci energie. Ohřev teplé vody je řešen průtokově prostřednictvím nerezového vlněnce.

ROTEX Solaris je založen na silně izolovaném akumulačním zásobníku ROTEX Sanicube/ HybridCube® (tepelné ztráty pouze 1,4kWh/den). Voda v zásobníku se přivádí přímo ke slunečním kolektorům bez tepelného výměníku, zde je ohřívána a pak vrstveně uložena zpět v zásobníku. Teplo není uloženo v pitné vodě, jako je tomu normálně, ale v oddělené beztlaké vodě v zásobníku. To podstatně zvyšuje účinnost solárních kolektorů, hygienu teplé vody (prevence legionelly a usazenin), celkové využití instalace a úspory nákladů.

Vzhledem k tomu, že systém není přetlakový, nejsou zapotřebí jinak nutné komponenty, jako je expanzní nádoba, pojistný ventil a tepelný výměník. To nejen že šetří peníze při nákupu a instalaci, ale také za provozu šetří cennou energii. Kolektory Solaris jsou naplněny jen při dostatečné dodávce sluneční energie, a když je systém schopen tuto energii přijímat. V takovém případě se krátce zapnou obě čerpadla v řídící a čerpací jednotce (RPS 3) a naplní kolektory vodou ze zásobníku. Po naplnění vodou udržuje průtok kolektory pouze jedno čerpadlo. Díky tomuto principu nepotřebuje solární systém nemrznoucí kapalinu (není nutná její výměna ani likvidace). Pokud je sluneční záření nedostatečné nebo pokud Sanicube / HybridCube® Solaris již nepotřebuje další teplo, cirkulační čerpadlo se vypne a celý solární systém se vypustído zásobníku ROTEX Solaris je vhodný pro každou střechu - kolektory mohou být namontovány na tašky (na střechu), integrovány do střechy nebo namontovány na speciální rámy na plochou střechu.

Rotex je jeden z předních světových výrobců produktů tepelné techniky, šetrné k životnímu prostředí i Vaší peněžence.
Výhradním dodavatelem produktů ROTEX do ČR je společnost ENBRA, a.s.


ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...

 
 
Reklama