Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Senátní výbory nechaly zdanění fotovoltaiky beze změny

Senátní hospodářský výbor neschválil, neodmítl ani neupravil zdanění elektřiny z postavených fotovoltaických elektráren, které má zabránit skokovému zdražení ceny elektřiny. Stejně dnes rozhodl i výbor pro veřejnou správu. O zdanění, kvůli kterému investoři do solárních elektráren hrozí žalobami přinejmenším k Ústavnímu soudu, rozhodne až Senát jako celek zřejmě ve středu.

Pokud by se horní komora postavila ke zdanění stejně jako výbory, vládní návrh by putoval k prezidentovi jako přijatý po uplynutí měsíční lhůty, kterou má Senát na projednání zákonů.

Nejmenší podporu má podle průběhu jednání senátních výborů schválení vládní novely beze změn. V obou výborech pro tuto variantu byli pouze dva senátoři. Stejně silnou podporu čtyř senátorů naopak měly v hospodářském výboru jak návrh zrušit zdanění výnosu z fotovoltaických elektráren 26 procenty během příštích tří let, tak návrh omezit toto zdanění na jeden rok, jak minulý týden doporučil prezident Václav Klaus.

Klausovu variantu navrhoval senátor ODS Vítězslav Jonáš. Podle něj by umožnila minimalizovat škody, které by zdanění solárním investorům přineslo, naplnila by státní rozpočet a dala čas na ústavně konformnější řešení nadhodnocené podpory solárních elektráren.

"Nesouhlasím s tím, aby se peníze na tuto podporu získávaly právně rizikovým způsobem," uvedl senátor ČSSD Jiří Bis. Poukázal na to, že zdanění je takzvanou nepravou retroaktivitou a nelze kvůli němu vyloučit arbitráže u mezinárodních soudů.

Vláda se snaží zdaněním solárních elektráren omezit zdražení energie v příštím roce, její cena by se tak měla zvýšit jen o 5,5 procenta. Kromě tříleté 26procentní daně chce vláda problém řešit uvalením darovací daně na emisní povolenky, což Bis také navrhoval zrušit, a zvýšením poplatků za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren. Aby opatření platila od příštího roku, musí být zákon přijat do konce prosince.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace považuje zdanění za protiústavní, podle jejího prezidenta Františka Smolky pro to navíc není důvod. Řada distributorů elektřiny prý chystá její zlevnění, energetická skupinou E.ON až o deset procent, řekl senátorům Smolka. "Jediný, kdo nechce uhnout s cenami elektřiny, je ČEZ," dodal. Investoři do solárních elektráren se v posledních dnech snažili přesvědčit senátory, aby pro novelu, která se zdaněním fotovoltaiky počítá, nehlasovali.

Podle Martina Bohuslava z advokátní kanceláře Ambruz & Dark, která se problematikou solárních elektráren zabývá, se stát snaží fotovoltaiku utlumit, aniž by hodnotil kvalitu a účelnost jednotlivých legislativních opatření.

"Z navrhovaných změn představuje bezesporu největší zásah do mezinárodní ochrany investic zvýšené zdanění projektů a zrušení pětiletého daňového osvobození," uvedl Bohuslav. Podle něj je ČR vázána mnoha dvoustrannými dohodami o ochraně investice zahraničních investorů. "Uvedenými opatřeními je porušen zejména princip spravedlivého a poctivého zacházení zakotvený ve většině dohod o ochraně investic," dodal Bohuslav.

 
 
Reklama