Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sněmovna schválila omezení fotovoltaiky, proud zdraží do 5,5 pct.

Poslanci schválili novelu, která omezuje podporu fotovoltaiky. Elektřina tak podle premiéra příští rok zdraží pro domácnosti i firmy maximálně o 5,5 procenta. S omezením podpory nesouhlasí investoři do solárních elektráren, kteří se bojí, že část z nich zkrachuje.

Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude podle schválené novely po dobu tří let podléhat dani 26 procent. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy. Daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace označila schválení novely za chybný krok. "Rozhodnutí o drakonické regulaci bylo uděláno na základě chybných čísel a v neuvěřitelném chvatu a zmatku. Dopady pro Českou republiku budou drastické: jak z hlediska negativní image ČR na finančních trzích, tak i kvůli nevyhnutelné hrozbě několikasetmiliardových arbitráží. Investoři již nebudou moci ČR jakkoli důvěřovat a zdraží se tím pro ČR dlouhodobé úvěry," uvedl mluvčí fotovoltaické asociace Jan Hlaváč. Upozornil, že v příštím roce bude avizované zdražení elektřiny kompenzovat pokles ceny tzv. silové elektřiny.

Vláda odhaduje, že bez jakéhokoliv zásahu by kvůli podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů mohla elektřina pro domácnosti zdražit v příštím roce o více než desetinu a pro firmy téměř o pětinu.

Zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy má státu vynést až 1,7 miliardy korun. Srážková daň na tržby z prodeje elektřiny má vynést 4,2 miliardy a darovací daně 4,8 miliardy korun. Celkem by tak stát získal 10,7 miliardy korun, další miliarda má přijít ze státního rozpočtu. Od roku 2013 by stát financoval podporu této elektřiny nikoli jen z darovací daně, ale přímo z prodeje emisních povolenek určených na léta 2013 až 2020.

Peníze, které stát z této daně získá, vrátí distributorům, kteří musejí solární elektřinu vykupovat za vyšší cenu. Ti pak budou výměnou za to konečným spotřebitelům účtovat nižší cenu elektřiny.

Ministr financí Miroslav Kalousek upozornil, že podle výkladu ministerstva financí schválená srážková daň je daňově uznatelným nákladem. Podle Hlaváče je ale zavedení srážkové daně jako daňově uznatelného nákladu jen kosmetickou úpravou, která investorům nijak výrazně nepomůže. Prezident asociace František Smolka dodal, že daň i tak řadu investorů přivede do červených čísel.

Energetická společnost ČEZ, která na konci roku plánuje mít v provozu 125 MW solárních elektráren, uvedla, že schválená novela její investice neovlivní. Podle mluvčího Ladislava Kříže firma neplánuje stavbu dalších solárních elektráren. "I po srážkové dani je návratnost projektů zachována ve smyslu zákona horizontu 15 let a tímto horizontem jsme u všech projektů počítali," dodal Kříž.

Při diskusi ve sněmovně poslanec ČSSD Jeroným Tejc vyzval poslance, aby v souladu se zákonem o střetu zájmů oznámili, zda se jich toto téma dotýká, protože třeba do takové elektrárny investovali. Další sociální demokrat David Rath několikrát vyzval premiéra a další členy vlády, aby se zaručili za to, že kvůli tomuto návrhu nehrozí státu žádné arbitráže. Podle premiéra ale vláda u tisíce soukromých subjektů to, že si nepožádají o arbitráž, garantovat nemůže.

Zpravodaj k novele a stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban zastává jiný názor než jeho straničtí kolegové. "Myslím, že to je dobrý zákon," řekl po jeho schválení.

Novelu nyní dostane k projednání Senát. Pokud ji schválí, dostane ji k podpisu prezident republiky Václav Klaus. Ten již dnes řekl, že nebude blokovat žádné iniciativy v tomto směru.

Podle aktuálních údajů Energetického regulačního úřadu funguje nyní v tuzemsku 11.331 slunečních elektráren. Úřad odhaduje, že do konce roku celkový instalovaný výkon solárních zdrojů přesáhne 1600 MW. Prudký růst solárních elektráren v ČR souvisí s vysokou státní podporou, která do tohoto oboru nalákala řadu nových investorů.

ERÚ oficiálně zveřejnil výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů pro příští rok. Pro zdroje s výkonem nad 100 kilowattů připojených od ledna 2011 se výkupní cena sníží o více než polovinu, tedy ze současných 12.150 korun za megawatthodinu na 5500 korun za MWh. Snížení výkupní ceny umožňuje ERÚ novela zákona z letošního roku, která má také bránit dalšímu prudkému rozvoji solárních elektráren.

Některé výroky, které zazněly při jednání o fotovoltaice:

Při jednán zaznělo několik kritických výhrad. Poslanci především z řad ČSSD se obávali, zda přijetí novely nevyvolá vlnu žalob a arbitráží. ČTK přináší přehled některých výroků, které dnes zazněly.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09): "Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že při projednávání tohoto návrhu zákona vznikly výkladové nejasnosti, a diskuse, za kterou děkuji, o tom, zda srážková daň ze solárních elektráren bude či nebude daňově uznatelným nákladem, rád bych jednoznačně prohlásil na zvukový záznam před hlasováním, že to je daňový uznatelný náklad."
"Tak to vykládá legislativa ministerstva financí, tak to vykládá daňová správa a v této zemi není finanční úřad, který by tuto srážkovou daň odmítl uznat pro odpis ze základu daně."

Jan Látka (ČSSD): "V případě schválení novely pak mám velké obavy ze spousty možných arbitráží, které zřejmě čekají náš stát především od větších investorů."

David Rath (ČSSD): "A já z tohoto místa velmi důrazně žádám pana premiéra Petra Nečase, pana ministra financí (Miroslava Kalouska) a pana ministra průmyslu (Martina Kocourka), aby zde předstoupili před tuto sněmovnu a jasně nám ukázali právní analýzy, které doloží, že České republice nehrozí přijetím tohoto zákona soudní a arbitrážní řízení o poměrně velké částky a že slíbí na svou čest, že takovéto ohrožení není, a že pokud k němu někdy v budoucnu dojde, tak oni se za ztráty z těchto arbitráží osobně zaručují, včetně svého osobního majetku."

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS): "Co se týká arbitráží: já bych zase rád viděl analýzy, zda nás někdo nepožene k arbitrážím proto, protože teď nic neuděláme nebo nic neprosadíme. Protože investoři do tohoto typu obnovitelných zdrojů, zejména ti, co byli připojeni před rokem 2009, mohou reklamovat u českého státu, že poskytl vyšší podporu v letech 2009 a 2010 než v letech předchozích."

 
 
Reklama